Organizovali lažne nagradne igre na Fejsbuku, pa zaradili BMW i hiljade evra

263

SRBIJA - Policija je nedavno uhapsila sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga.

Jedan od primera lažnih nagradnih igara

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su osumnjičeni iz Šida i Beograda pravili stranice poznatih brendova na društvenoj mreži Fejsbuk i služeći se lažnim nagradnim igrama, tražili od učesnika da im dostave fotografije ili skenirani lični dokument, uglavnom lične karte ili pasoša, na kojima se vide lični podaci građana. Kako kažu iz MUP-a, sumnja se da je na ovaj način neovlašćeno pribavljeno više hiljada ličnih dokumenata građana.

Policija je prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su osumnjičeni koristili pronašla i oduzela informatičku opremu koja je korišćena za izvršenje krivičnog dela, dva automobila marke „BMW“ i 7.620 evra.

Lajkuj i podeli da dobiješ Ajfon

Korisnici društvene mreže Fejsbuk suočavaju se poslednjih meseci sa poplavom stranica koje, navodno, poklanjaju različite skupe predmete u zamenu za lajkovanje stranice i deljenje fotografije. Samo dva klika mišem dele vas od najnovijeg Ajfona, televizora, pa čak i Mercedesa! Naravno da ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito.

Jedan od primera lažnih nagradnih igara

Za razliku od grupe koja je neovlašćeno pribavljala lične podatke građana organizujući lažne nagradne igre, cilj stranica o kojima govorimo je prikupljanje velike količine lajkova, što se kasnije uspešno koristi prilikom prodaje stranice ili naplaćivanja usluge postavljanja objave sa nekog sajta.

Ukoliko korisnici u ovakvim slučajevima ne ostavljaju svoje lične podatke, bezbednost im nije ugrožena, ali odaju utisak naivne i lakomislene osobe koja se nada da će lajkovanjem na Fejsbuku dobiti telefon čija vrednost iznosi tri prosečne plate u Srbiji.

Stranica je prikupila određenu količinu lajkova i prodata je ili uzima novac za objavljivanje linkova

Nagradne igre samo na proverenim stranicama

Na Fejsbuku postoje nagradne igre i organizuju ih uglavnom brendovi putem svojih verifikovanih stranica ili blogeri koji dobijaju šminku i garderobu od poznatih brendova, koju kasnije poklanjaju, ali to su uglavnom pokloni niže vrednosti. Umesto Ajfona ćete tako eventualno dobiti masku za telefon, a od Mercedesa… Zar ste stvarno mislili da ćete lajkovanjem dobiti automobil?!

M.V.