Horski zvuci ponovo u Kuli

184

KULA - Proteklog vikenda održan je festival horske muzike “Radost pevanja” u sali Crnogorskog omladinskog doma u organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Durmitor”. Nastupalo je pet horova koji su izveli sadržajan i raznovrstan program: duhovne, narodne, kompozicije starih majstora i obrađene pesme.

Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Gosti su bili crkveni dečji hor „Sveti Georgije“ iz Bečeja, dečiji crkveni hor „Hadži Ruvim“ iz Valjeva. Pored gostiju, nastupali su i naši kulski horovi osnovne škole „Isa Bajić“ kao i domaćini, mali dečiji hor „Leptirići“ i devojački hor „Vile“.

Sutradan, deca iz Valjeva, otpevala su tri kompozicije u crkvi Sv. Marka i time zaokružili lepotu nastupa u Kuli.

Zapitaćete se, zašto napisah u naslovu…ponovo…

E, odgovor je sledeći: Ne tako davno, Kula je bila centar i organizator Zonske smotre dečijeg stvaralaštva: dakle, horova i orkestara kao i folklornog stvaralaštva. Nastupali su ovde horovi iz celog okruga. Verovali ili ne, i preko hiljadu učesnika! Vremenom, a postepeno, horova je dolazilo sve manje i manje i od pre nekoliko godina smotra horova se ne održava! Tužno. Borba za opstankom lepote horskog pevanja je teška. Motivisati decu, držati ih na okupu, pokazivati pravu vrednost svega toga… Za to treba ogromna snaga i energija. Pogotovo, pošto smo u totalnom ratu sa savremenim interesovanjima, tačnije, neinteresovanjem omladine. U jednom trenutku, pomislila sam, nismo više u trendu. Vreme nas je pregazilo no, ipak….

Godinama, Kula ipak odoleva modernom načinu trošenja vremena, i horovi u našem gradu žive! Dokaz za to je i protekli vikend. Iskreno sam zbog toga srećna. Festival nas je sve osvežio, a deca su unela radost u naša srca.

Posetioci danima prenosi sjajnu atmosferu koncerta..Hvala im!

Prepoznali smo iskrenu radost u pevanju, pogotovo zajedničkom, na samom kraju programa, kada je pevalo više od 100 pevača!

Vikend je, kažu deca, prekratak bio i prebrzo prošao.

Složićete se, to je ono dragoceno u današnje vreme. Neka su nam deca, naša budućnost, živa i zdrava. Neka pevaju i šire pozitivnu energiju i drugarstvo.

Živeli!

Profesor Sofija Patković