U Vrbasu završen drugi ciklus obuke za lične pratioce

65

VRBAS - U Vrbasu je završena trodnevna obuka za usluge ličnog pratioca deteta čime je dvadesetak osoba steklo zvanični sertifikat za pružanje ove vrste usluge u oblasti socijalne zaštite.

Centar Vrbasa / Foto: Bratislav Grbić

Prema rečima predsednika opštine Vrbas Milana Glušca, ovakva obuka se u Vrbasu organizuje drugu godinu zaredom što pruža mogućnost nezaposlenim licima da dođu do posla, a osobama sa smetnjama u razvoju da dobiju dodatnu podršku.

“Lični pratilac se angažuje kako bi pružao podršku detetu radi uvođenja u obrazovni sistem, ali i prilikom nekih vannastavnih aktivnosti kako bi se dete osamostalilo”, rekla je za Televiziju Bačka Danijela Ilić, članica Opštinskog veća.

Kako je istakla Ivana Koprivica, autorka i voditeljka programa obuke, ova obuka je akreditovana od strane Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i predviđena je kao dodatna podrška deci sa smetnjama u razvoju koja pohađaju redovan obrazovni sistem. Ona je dodala da je jako dobro što je Opština Vrbas prepoznala značaj podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama i izrazila nadu da će ovaj sertifikat značiti ličnim pratiocima.