Direktor NSZ Zoran Martinović posetio opštinu Kula

315

KULA - Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, juče je zajedno sa svojim saradnicima posetio opštinu Kula.

Foto: TV Sreće

Radni sastanak sa predsednikom Privremenog organa opštine Kula, Veliborom Milojičićem, prošao je u pozitivnoj atmosferi, a neke od tema bile su obezbeđivanje novog prostora za rad Nacionalnoj službi za zapošljavanje ispostave u Kuli, novo zapošljavanje i prekvalifikacije. Direktor Martinović je ovom prilikom pohvalio kulsku lokalnu samoupravu na pravom „bumu“ koji se dogodio proteklih godina kada je reč o dovođenju investitora, novom zapošljavanju, kao i dobroj saradnji sa NSZ u delu sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja.

„Ono što smo dogovorili za neki naredni period to je saradnja po pitanju sredstava koje opština Kula angažuje iz budžeta za realizovanje lokalnog akcionog plana. Podsetiću da smo i ove godine izdvojili 10 miliona dinara za javne radove i za stručnu praksu. Pričali smo o novim modelima gde bismo zajedno sa NSZ sufinansirali određene aktivnosti i ono što je bitno za građane opštine Kula. Gospodin Martinović je zamolio nas iz opštine Kula, da pomognemo da se nađe adekvatan prostor kako bi NSZ bila preseljena. Tu rešavamo dva problema, rešavamo prostor za NSZ, a takođe bismo obezbedili i dodatni prostor za Centar za socijalni rad“, rekao je Milojičić.

Martinović se zahvalio domaćinu, na prijemu i organizaciji ovog sastanka, kao i na ukupnoj saradnji koju NSZ ima sa opštinom Kula poslednjih godina. „Ono što može da se vidi jeste zaista ekspanzija, povećanje broja novih radnih mesta u opštini Kula. Samo u poslednjih mesec dana, ovde je nekoliko stotina radnika dobilo šansu da se zaposli. U narednom periodu će to biti i značajno više, upravo zato i negde oko 3.300 lica na našoj evidenciji mogu da računaju na veće šanse za zapošljavanje.“

On je takođe istakao da se mora tražiti način da se svi oni koji su na evidenciji, zadrže u svojoj opštini i tu nađu šansu za zaposlenje. Sa druge strane to je i apel na poslodavce da minimalna zarada više ne može biti pravilo. „Dakle ne možemo računati na to da će zaposlena lica da rade za minimalnu platu ili nešto malo više iznad toga. Mora se stvarati jedna drugačija konkurencija, odnosi na tržištu rada su se itekako promenili i zbog toga moramo tražiti jedan drugačiji balans između ponude i potražnje“.

Nakon sastanka kojem su između ostalog prisustvovali Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, kao i Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, gosti su obišli NZS ispostavu u Kuli i OŠ „Veljko Vlahović“ u Kruščiću.

„Opština Kula je u poslednjih godinu dana napravila pravi bum što se tiče zapošljavanja. Zahvaljujući dobroj saradnji sa nacionalnom službom za zapošljavanje, a takođe i sa Pokrajinskom vladom, odnosno Razvojnom agencijom Vojvodine i Sekretarijatom za lokalnu samoupravu, međuregionalnu saradnju i regionalni razvoj. Tako da, što se tiče opštine Kula, predviđa se u industrijskoj zoni zapošljavanje oko hiljadu novih radnih mesta. Ja opet moram da istaknem da je to sve rađeno sinergijom, zajedničkim radom, dakle timski od Republičkog nivoa, pokrajinskog i lokalne samouprave“, istakla je Snežana Sedlar.

Izvor: kula.rs