(FOTO) Privode se kraju radovi na uređenju Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju u Vrbasu

632

VRBAS - Posetili smo Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Vrbasu, gde se uveliko privode kraju radovi na opremanju enterijera.

Foto: N. Janjanin

Novac za sređivanje Dnevnog boravka obezbeđen je od prodatih ulaznica sa Heart Rock Festa koji je letos održan u Vrbasu, dok su sredstva za opremanje senzorne sobe dobijena na takmičenju gradova i opština u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“.

Nemanja Vujović iz humanitarnog Udruženja „Empata“, član benda „Ničim izazvan“ i jedan od organizatora Heart Rock Festa podsetio je da su organizatori festivala i pokrovitelj Opština Vrbas, uz pomoć Udruženja „Empata“ doneli zajedničku odluku da novac od prodatih ulaznica bude namenjen deci sa smetnjama u razvoju.

Nemanja Vujović / Foto: N. Janjanin

„Dogovor je bio da se opremi kuća za decu sa posebnim potrebama, a novac od karata smo iskoristili za kupovinu stvari koje su se nalazile na spisku Centra za socijalni rad, koji je i nosilac celog ovog projekta. Deo novca smo iskoristili za kupovinu nameštaja u Ikei, dok su nam trpezariju, kuhinjske elemente i slično pravili privatnici iz Vrbasa. Jedan deo sredstava od prodatih karata koji je ostao iskoristiće se u nekom skorijem periodu i nadamo se da će sve biti gotovo do kraja godine, kada će biti svečano otvaranje Dnevnog boravka“, rekao je Vujović i naglasio da je Udruženje Empata ispunilo svoj plan i da su sva sredstva namenjena opremanju ovog prostora.

Direktorka Centra za socijalni rad Vrbas Nada Batrićević istakla je da je jako bitno da usluga Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju zaživi u opštini Vrbas jer je, kako kaže, to potreba jednog dela stanovništva i bila bi značajna kako za same korisnike, tako i za njihove porodice. „Na otvaranju ovog Dnevnog boravka se radi od 2014. godine i uz veliko zalaganje i lokalne samouprave i Centra za socijalni rad došlo se do kraja radova, a sve s ciljem da se tim porodicama pruži kvalitetniji i bolji život i da bi korisnici našli svoje mesto kao ravnopravni članovi zajednice“, kaže direktorka i dodaje: „Ja bih se ovim putem zahvalila svim društveno odgovornim preduzetnicima koji su izdvojili sredstva i pomogli završetku rekonstrukcije ovog objekta. Skupili smo skoro tri miliona što u naturi, što u novcu i zaista se veliki broj građana i privatnika odazvao i donirao sredstva.“

Pogledajte galeriju fotografija:

Tokom naše posete Dnevnom boravku, majstori su uveliko unosili i montirali nameštaj, kako bi sve bilo spremno za otvaranje krajem godine.

U razgovoru sa Danijelom Ilić, članicom Opštinskog veća zaduženom za socijalna pitanja, saznali smo da se početak rada sa decom u Dnevnom boravku planira tokom sledeće godine.

„Nešto što bih posebno izdvojila je senzorna soba koja je obezbeđena putem nagradne igre ‘Uzmi račun i pobedi’, gde su zapravo građani dali svoj doprinos jer su sakupljanjem računa doneli 23.000 evra u grad i glasanjem odlučili na koji projekat će biti utrošen novac. Senzorna soba je jedna nova metoda rada sa decom koja imaju poremećaj u senzornoj integraciji i ona potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa. Kompletna senzorna soba je opremljena svim potrebnim elementima koji podstiču senzornu integraciju kod dece.“

Ilićeva je iskoristila priliku da se zahvali svim građanima na izboru projekta i što su učestvovali u suzbijanju sive ekonomije, kao i donatorima koji su pomogli u opremanju objekta. „Želim da kažem da Vrbašani imaju tu humanitarnu crtu i da smo pokazali da svi zajedno možemo da napravimo jednu lepu, dobru i veliku stvari“, poručila je za kraj razgovora.

Pored senzorne sobe, u Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju u toku je opremanje i posebne sobe za rad dece sa logopedom, radno-okupacione sobe, fizio sale i sportsko-rekreativne prostorije.

M.V.