Ministar Mladen Šarčević posetio Crvenku i Ruski Krstur

226

CRVENKA - Ministar prosvete Mladen Šarčević obišao je danas objekat Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Crvenki, takozvanu "Malu školu", na kojoj su u proteklom periodu izvedeni značajni radovi na modernizaciji, kao i Osnovnu školu "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu.

Foto: N. Janjanin

Direktorka škole Nataša Đerić pozdravila je ministra Šarčevića i predsednika Privremenog organa opštine Kula Velibora Milojičića koji su došli da vide šta se uradilo u okviru projekta modernizacije škola koji je rađen u školskoj zgradi u Ulici Moše Pijade 30. „Učenici su ušli u objekat i zadovoljni su. Hteli smo da se malo pohvalimo kako to izgleda i kako funkcioniše saradnja između lokalne samouprave i ministarsva prosvete„, rekla je direktorka Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Crvenki.

„Ovom prilikom u ime sve dece i svih stanovnika opštine Kula želim da izrazim veliku zahvalnost kako gospodinu Šarčeviću lično, svim članovima njegovog kabineta, tako kompletnoj republičkoj i pokrajinskoj vladi koje već dugi niz godina unazad daju punu podršku opštini Kula, a sve u cilju da popravimo uslove za boravak naše dece osnovnih i srednjih škola i u predškolskim ustanovama. Danas smo sa ministrom razgovarali o nekim novim projektima i upoznali ga sa onim šta mi planiramo da uradimo. Danas želim da potvrdim da stanovnici Crvenke mogu da budu mirni jer, kao što smo obećali, od marta meseca ukinućemo liste čekanja u predškolskoj ustanovi, zato što smo postigli jedan kvalitetan dogovor između direktorice škole i direktorice predškolske ustanove i to je pravi, timski način rada“, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Kula Velibor Milojičić i dodaje da poslednja investicija, koju je finansirala Evropska investiciona banka u saradnji sa ministarstvom, iznosi desetak miliona dinara. Nezavisno od toga je, kako kaže, u rekonstrukciju kotlarnice uloženo više od tri miliona dinara, a nekoliko miliona uloženo je i u zamenu stolarije. Da bi ceo objekat bio u funkciji, nedostaje još oko trideset miliona dinara, kaže Milojičić.

Ministar Mladen Šarčević rekao je da mu je jako drago što ponovo boravi u našoj sredini, gde je bio pre dve godine. Ove godine u planu posete bili su Ruski Krstur i Crvenka. „Jako me je zanimalo kako se radi u jednoj školi gde imamo manjinsku zajednicu i video sam da postoji dobra saradnja“, rekao je ministar i dodao da se ljudi u našoj sredini jako dobro odnose prema svim reformama na svim nivoima obrazovanja. Šarčević ističe da su škole visoko ocenjene na eksternoj evaluaciji, što je dokaz da u njima rade vrlo ozbiljni i obučeni ljudi. „Naročito je bio impresivan čas robotike u šestom razredu u Ruskom Krsturu, gde radi mlada profesorka matematike koja je naš savetnik i spoljni saradnik. To su sve one dobre stvari koje se dešavaju u našoj prosveti u poslednje vreme i naši nastavnici su uhvatili korak sa vremenom. Možemo vrlo efikasno iznaći nedostajućih trideset miliona i već smo se čuli sa jedinicom za upravljanje projektima“, rekao je ministar.

„Ja sam aktivu direktora saopštio sve detalje u vezi sa daljom digitalizacijom u procesima obrazovanja i opreme ustanova, tako da se sprema još 8.000 digitalnih učionica i kvalitetnija mreža škola“, kaže ministar koji se ovom prilikom osvrnuo i na obnovljive izvore energije, na čemu, kako kaže, STŠ „Mihajlo Pupin“ iz Kule radi na kvalitetan način.