Nekoliko predloga za pomoć žrtvama nasilja na okruglom stolu u Vrbasu

90

VRBAS - Komisija za ostvarivanje rodne ravnopravnosti opštine Vrbas održala je okrugli sto povodom kampanje "16 dana aktivizma", a na temu sprečavanja nasilja u porodici.

Zgrada Opštine Vrbas / Foto: Bratislav Grbić, fotopres.com

Sastanku su prisustvovali predstavnici Policijske stanice, Suda, Tužilaštva, Centra za socijalni rad, kao i zdravstvenih i obrazovnih ustanova i udruženja. Učesnici su izneli svoja iskustva i aktivnosti koje sprovode kako bi se borili protiv nasilja u porodici i ublažili i sanirali posledice koje trpe žrtve nasilja, prenosi vrbaski opštinski sajt.

Predsednica Komisije za ostvarivanje rodne ravnopravnosti opštine Vrbas Marjana Maraš rekla je da se Vrbas ne razlikuje od ostalih gradova u Srbiji kada je u pitanju porodično nasilje. Ona je dodala da je na sastanku bilo dosta konstruktivnih predloga kao što je davanje prednosti žrtvama nasilja prilikom zapošljavanja, ali i da se lokalna samouprava angažuje kako bi se obezbedio stambeni prostor za osobe koje trpe nasilje u porodici.

Prema podacima kojima raspolaže Centar za socijalni rad, u prvih jedanaest meseci zabeleženo je 114 slučajeva nasilja u porodici.