Nova crpna stanica u Sivcu sprečiće plavljenje nižih delova naselja

241

SIVAC - U Sivcu će se graditi nova crpna stanica, koju će zajednički finansirati "Vode Vojvodine" i Opština Kula - precizirano je protokolom o saradnji na realizaciji ovog projekta, koji su juče potpisali direktor "Voda Vojvodine" Slavko Vrndžić i predsednik Privremenog organa opštine Kula Velibor Milojičić.

Foto: vojvodina.gov.rs

Postojeći režim kanala, naime, ne omogućava adekvatno odvodnjavanje i kada padnu jače kiše kao što je bilo proteklog leta, niži delovi naselja Sivac budu poplavljeni.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, koji je prisustvovao potpisivanju protokola, izjavio je da se problemi koje imaju stanovnici na lokalnom nivou mogu uspešno rešavati kada se, kao u ovom slučaju, radi zajednički.

„Problem odvodnjavanja u Sivcu je višedecenijski, možda je mogao i morao ranije da se rešava. Sada, zahvaljujući inicijativi i naporima lokalne samouprave, s jedne strane i prepoznavanju potreba od strane Pokrajinske vlade, ovaj problem će biti kvalitetno rešen“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Radojević je, takođe, posebno naglasio da je, u protekle dve i po godine, u vodoprivredni sistem na teritoriji opštine Kula uloženo blizu milijardu dinara.

Direktor „Voda Vojvodine“ Slavko Vrndžić je rekao da će nova crpna stanica omogućiti da se u Veliki bački kanal prepumpava sav višak vode iz sela, te da se, kroz ovaj zajednički projekat, rešava i komunalni i vodoprivredni problem.

„Višedecenijski problem sa odvođenjem atmosferskim vodama iz naselja Sivac rešiće se izgradnjom ove crpne stanice“, izjavio je predsednik Privremenog organa opštine Kula Velibor Milojičić i zahvalio se na podršci Pokrajinske vlade i kompletne pokrajinske administracije.