(VIDEO) Monodrama „Uspomene“ o Milutinu Milankoviću u nedelju u Kuli

252

KULA - U nedelju, 23. decembra u Kulturnom centru Kula biće održana monodrama "Uspomene" posvećena velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću.

Savo Radović u ulozi Milutina Milankovića

Glumac i reditelj Savo Radović priredio je predstavu i sam igra Milankovića, prikazujući dramu naučnika kada se našao u najtežem trenutku, ostareo, penzionisan i kada mu sin jedinac odlazi u Australiju. „Međutim, Milanković se ne da, ne gubi nadu, svestan je shvatanja svog dela i vrednosti svojih opredeljenja. Tako sam došao do ideje predstave“, rekao je Savo Radović.

Početak predstave zakazan je za 20:00 časova, a cena ulaznice iznosi 300 dinara.

U susret monodrami „Uspomene“, razgovarali smo sa glumcem Savom Radovićem o njegovim ulogama, fascinaciji Milutinom Milankovićem i drugim temama. Razgovor možete da pročitate – OVDE.

Pogledajte insert iz monodrame „Uspomene“:

Beleška o reditelju

Savo Radović je rođen 21. oktobra 1957. godine u Zemunu. Završio je Fakultet dramskih umetnosti na Odseku za glumu. Profesionalnu karijeru je započeo kao samostalni umetnik, a od 1987. godine je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta. Bavi se glumom, glumačkom pedagogijom i pozorišnom režijom. Ostvario je više od četrdeset uloga u pozorištu i dvadeset šest pozorišnih režija. Dobitnik je nekoliko nagrada za glumu i režiju.

Savo Radović ceo svoj život posvetio je glumi i sceni. Još kao osnovac, pokazao je svoj talenat i poželeo da jednog dana postane pravi profesionalac. Odmah po završetku akademije postao je redovan član Beogradskog dramskog pozorišta gde je igrao u više od dvadeset predstava. Posle uloge studenta Cileta iz filma „Varljivo leto ‘68“, više se bavio pozorišnim ulogama i režijom, a predavao je i u srednjoj glumačkoj školi.

Savin prvi javni nastup bio je povodom školske slave Sveti Sava u Bogorodičinoj crkvi u Zemunu kada je bio u predškolskom uzrastu. Kasnije u osnovnoj školi bio je izabran za lutkarsko pozorište, u višim razredima za dramske sekcije, a u Devetoj gimnaziji već je bio član studentskog amaterskog pozorišta na Novom Beogradu, gde je radio sa nizom profesionalnih pedagoga, umetnika, reditelja.

Nagrada „Medalja Dostojevskog“

Medalja Dostojevskog je najvrednija nagrada koju je dobio na sedmom Međunarodnom festivalu kamernih predstava po delima Dostojevskog, a odigrava se svake godine u mestu Staraja Rusa. U pitanju je jedna banja u kojoj je Dostojevski proveo jedan duži period posle dolaska sa robije gde se lečio i gde je napisao neka svoja najznačajnija dela. U pitanju je međunarodni festival gde se takmiče predstave iz celog sveta. Postoji samo pet nagrada: za najbolju režiju, glumu, mušku i žensku ulogu, najbolju predstavu u celini i glumački par. Tu nagradu su kao najbolji glumački par festivala dobili Savo Radović i Mile Stanković, njegov pokojni kolega iz ansambla Beogradskog dramskog pozorišta.

Za Univerzijadu u Beogradu 2009. godine snimljen je i jedan kratak igrani film o našem najvećem srpskom naučniku Milutinu Milankoviću. Savo je tumačio njegov lik. Danas, u 61. godini, sve više režira, glumi u svom matičnom Beogradskom dramskom pozorištu gde niže uloge, ali i priznanja i nimalo ne liči na studenta Cileta.