Mr Vlastimir Vujić: Domare u stambene zgrade, pod hitno!

214

KULA - Na adresu našeg portala stigao je tekst prof. mr Vlastimira Vujića, koji godinama živi i radi u Budimpešti, a u redovima koji slede, osvrnuo se na stanje u zgradama na teritoriji Kule.

Prof. mr Vlastimir Vujić

Stanje zajedničkih prostorija u gotovo svim kulskim stambenim zgradama (nekadašnjim „društvenim“ stanovima koje su sadašnji vlasnici, ili njihovi preci, a tada korisnici stanova – otkupili od preduzeća u kojima su radili) je – katastrofalno, čak opasno i po bezbednost samih stanara, ali i građana koji pored njih prolaze ili u njih ulaze!

Čak 82 odsto tih stambenih objekata izgrađeno je pre više od pola veka (imao sam precizan uvid u njihovu statistiku), a u 46 odsto tih stanova (više od polovine dakle) ne stanuju njihovi vlasnici ili potomci, nego neprijavljeni podstanari ili rođaci, koji mesečnu kiriju bez ikakvog pravosnažnog ugovora plaćaju na “ruke” ili žiro-račun vlasniku, od kojih mnogi ni ne žive u Kuli, već u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, inostranstvu…

Dvostruko budžetsko varanje Srbije. Ne plaća se porez ni na prazan stan, niti na njegovo izdavanje drugim licima…

To je problem prvi?

Iste je težine i drugi! Nijedan jedini korisnik-podstanar ne želi ni dinar svog novca da uloži u zajedničke troškove održavanja zgrade (danas više nema ni tzv. kućnih saveta). Smatra da je to obaveza vlasnika, koji ko zna gde živi, dok oni koji su dostupni tvrde da je “dogovor” da pomenute troškove plaća aktuelni podstanar. A to ne čine nijedna od ove dve strane?! I tako u krug. Godinama. Decenijama!

Šta je posledica?

Isto toliko vremena ne samo u širem centru Kule, već i u najužem jezgru grada, svedoci smo konstantno prljavih stepeništa, razbijenih stakala na ulaznim vratima u zgrade i podrumskim prozorima, pokvarenim ili odvaljenim bravama na istim tim ulaznim vratima, demoliranim poštanskim sandučićima za pisma, liftovima koji ne rade, uvek prisutnim smećem oko pomoćnih stepeništa iza zgrada…

U Kuli sam 14 godina nasledni vlasnik jednog od takvih stanova od 75 kvadrata, u jednoj od takvih stambenih zgrada u strogom centru i za to vreme sam u njegovo renoviranje i redovno održavanje uložio ličnih sredstava jedan i po put više nego što iznosi današnja tržišna vrednost same nekretnine! Gotovo sve to vreme lično sam plaćao, a pre toga i moji roditelji, i sve popravke i adaptacije zajedničkih delova stambene zgrade, jer vlasnici drugih stanova u zgradi menjali su se u proseku svakih desetak godina i niko od narednih vlasnika, ili korisnika nije hteo učešće ni u čemu.

Vreme današnje, zaista je krajnje vreme da stambene zgrade u Kuli i ne samo u njoj, imaju svoje plaćene kućepazitelje ili domare, ekonome zgrade. Zgrade su ionako vrlo stare i zahtevaju stalno održavanje. I zbog čistoće, i zbog bezbednosti. Fasadni delovi pomenutih objekata takođe što pre moraju početi s renoviranjem, manji broj parcijalnim, a većina kompletnim, jer će sa njih početi da otpadaju elementi terase, delovi zidova, oluci, crepovi… Boja s fasada kod polovine je otpala, a kod druge polovine ispisana je svakojakim grafitima (nažalost!).

Odsudni je čas za usvajanjem nove kulture stanovanja (što pre to uradimo bliži smo cilju) i sasvim drugog zakonskog pristupa države prema zajedničkom prostoru koji svi koristimo. I blagodet od toga je zajednička, kao što je to i šteta. To vrlo dobro znam jer sam deceniju i po državljanin Evropske unije. A i Srbija, moja matica, zakoračila je na briselski put…

Prof. mr Vlastimir Vujić
Budimpešta, Kula