JKP Komunalac Vrbas savetuje kako da zaštitite vodomere od smrzavanja

0
6

VRBAS - U zimskom periodu kada dolazi do značajnog smanjenja spoljne temperature potrebno je adekvatno zaštititi uređaje za merenje potrošnje vode - vodomere, upozoravaju iz Poslovne jedinice "Vodovod i kanalizacija".

Naročito treba voditi računa na mestima koja nemaju uređena vodomerna skloništa u skladu sa tehničkim propisima kako bi se vodomeri sačuvali od smrzavanja i oštećenja.

Zaštitu vodomera u zimskom periodu potrošači mogu obezbediti prekrivanjem nekim termoizolacionim materijalom npr. daske, stiropor ili bala slame, vodeći računa da mu se može lako pristupiti zbog očitavanja potrošnje, koja se redovno obavlja jednom mesečno. Vodomere ne bi trebalo zavijati u krpe jer to ne predstavlja dovoljnu zaštitu. Tako pokriven vodomer teško je ponovo razgrnuti i učiniti ga pristupačnim za očitavanje i održavanje.

Zaštita vodomera, u skladu sa važećim propisima, obaveza je korisnika. U slučaju oštećenja usled smrzavanja može doći do havarije koja kao posledicu može imati značajno povećanje utroška vode, pa samim tim i povećane račune. Troškove zamene, servisiranja i baždarenja oštećenih vodomera, u slučaju oštećenja usled smrzavanja, snosi korisnik.

Potrošačima koji duže vreme ne borave u objektima koji su priključeni na vodovodnu mrežu savetuje se da zatvore ventil iza vodomera i ispuste vodu iz unutrašnjih vodovodnih instalacija, kako bi sprečili njegovo smrzavanje i oštećenje.

KOMENTARI

Komentari objavljeni na Portalu "Naše Mesto" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija u vezi sa tekstom. Redakcija Portala "Naše Mesto" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.

avatar