Gimnazija Žarko Zrenjanin dobitnik prestižne nagrade Kapetan Miša Anastasijević

216

VRBAS - U Novom Sadu je 26. decembra upriličena tradicionalna dodela nagrada "Kapetan Miša Anastasijević" koja se, u okviru projekta "Put ka vrhu", dodeljuje najuspešnijim pojedincima i institucijama iz različitih oblasti privrednog i društvenog života.

Gimnazija "Žarko Zrenjanin" Vrbas / Foto: B. Grbić, fotopres.com

Među 20 laureata našla se i Gimnazija „Žarko Zrenjanin“, kojoj je dodeljena nagrada za tradiciju i visoke domete u obrazovanju mladih. Ovu obrazovnu ustanovu je predstavljala direktorka Tatjana Kažić.

U obrazloženju stručnog žirija, koji su činili predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, pesnik i književnik Pero Zubac i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Radovan Pejanović, navodi se sledeće:

„Gimnazija Žarko Zrenjanin osnovana je davne 1809. godine i jedna je od tri najstarije škole ovog tipa u našoj zemlji. Tokom dva veka postojanja doživljavala je mnogobrojne transformacije i pratila je sudbinu sredine kojoj pripada, a danas slovi za elitnu instituciju koja, insistirajući na kvalitetnim i bezbednim uslovima, obrazuje mlade i uspešne ljude prepoznatljive po kreativnosti, toleranciji i drugarstvu. Ova škola do sada je iznedrila nekoliko akademika, više od pedeset doktora nauka i više od stotinu magistara. Osim toga, škola je iznedrila i čitavu plejadu uspešnih kulturnih i javnih radnika, lekara, profesora i uspešnih privrednika, zbog čega joj s pravom pristaje naziv Mala Sorbona“, navodi se na sajtu Gimnazije „Žarko Zrenjanin“.