Pravoslavni vernici danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik

88

SRBIJA - Pravoslavni vernici danas proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik, koji se slavi u čast rođenja Isusa Hrista.

Foto: Laslo Varka / Wikipedia

Julijanskog kalendara se, pored Srpske pravoslavne crkve, pridržavaju i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti, neki manastiri na Svetoj gori i slično.

Dan Hristovog rođenja počinje ponoćnom liturgijom u pravoslavnim hramovima i praznuje se tri dana. Ljudi se pozdravljaju rečima “Mir Božji, Hristos se rodi”, a otpozdravlja se sa “Vaistinu se rodi”. Na ovaj način bi trebalo da se pozdravlja sve do Bogojavljenja, 19. januara.

Po tradiciji koju neguje srpski narod, na Božić rano ujutru u kuću dolazi specijalan gost koji se zove položajnik. Pošto pozdravi dom božićnim pozdravom i izljubi se sa ukućanima, položajnik odlazi do šporeta i džara vatru uz zdravicu: “Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica. Koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, amin, Bože daj.”

Na Božić se takođe mesi česnica, za koju se veruje da nosi taj naziv jer se mesi za česti (u čast) Isusa Hrista. Običaj je da se u česnicu stavi novčić, a najsrećniji će ga izvući prilikom lomljenja pogače. Božić je danas obično praćen bogatom trpezom na kojoj glavno mesto zauzima praseće pečenje.

Kako je proteklo paljenje badnjaka u Kuli pogledajte OVDE (Crkva Svetog Marka) i OVDE (Jaroš).