Učestvujte u Međunarodnom popisu ptica vodenih staništa

105

SRBIJA - U Srbiji će se od 10. do 30. januara sprovesti Međunarodni popis ptica vodenih staništa (IWC), jedna od najstarijih i najmasovnijih akcija monitoringa ptica u svetu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ova akcija je prvi put održana 1966. godine, a u Jugoslaviji odnosno Srbiji se različitim intenzitetom sprovodi od 1982. i predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našim prostorima.

Popisivači u navedenom periodu treba da, u koordinaciji sa svojim lokalnim koordinatorima, posete svoje planirane lokalitete. Do sada je prijavljeno više od 150 popisivača, kao i više stotina lokaliteta koje će oni posetiti za vreme trajanja popisa. I ove godine će se popisivanje uraditi u saradnji sa brojnim upravljačima zaštićenih područja, drugim institucijama koje rade na zaštiti životne sredine.

Volonteri će, kao i prethodnih godina, pokušati da obiđu što duže deonice tokova Save, Tise, Zapadne Morave, Drine, kao i drugih reka širom zemlje. Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za obilazak budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim dunavcima, adama i mrtvajama. Podaci se na kraju sjedinjavaju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi Wetlands International.

Ukoliko ste zainteresovani da se priključite popisu, pišite na [email protected]. Svako može svojim radom doprineti unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti ptica u Srbiji, a na raspolaganju su dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je samo da se prijavite nacionalnom koordinatoru, a on će vas potom usmeriti prema vašem lokalnom koordinatoru. Ovo je takođe i mogućnost da se pridružite popisivačima koji obilaze lokalitete u vašoj okolini i da na taj način naučite kako i na koji način se beleže ptice tokom zime. Takođe, vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi, da paze na svoje zdravlje i bezbednost.

Česti izlasci u prirodu i pretraživanje velikog broja lokaliteta širom Srbije biće iskorišćeni i za pronalaženje različitih oblika uništavanja ptica i prirode uopšte. Učestali slučajevi masovnih trovanja zabeleženi tokom prethodne godine širom Srbije ozbiljan su znak je trovanje zabranjenim i izuzetno opasnim preparatima i dalje raširena pojava kako u naseljima, tako i izvan naselja. Ukoliko nešto pronađete treba obavezno da javite, a možete prijaviti i preko aplikacije BirdCrime napravljene u okviru projekta LIFE PannonEagle koju možete preuzeti – OVDE.

Zimski period je vreme kada zbog surovih vremenskih uslova ptice često stradaju, a zbog izgladnelosti i slabe vidljivost lako stradaju i tokom lova. Ukoliko pronađete da je ubijena neka (strogo) zaštićena vrsta ili neki slučaj krivolova to možete prijaviti na [email protected].