Objavljen program centralne proslave Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji

270

RUSKI KRSTUR - U Ruskom Krsturu će u subotu, 19. januara biti održana centralna svečanost povodom obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji.

Program će početi u 17:00 časova Arrhijerejskom blagodarnom liturgijom u Katedrali Svetog Nikole, a potom će u 18:30 biti otvorene izložbe „12 posvećenih“ i „Krsturski veduti“, gde će biti predstavljeni portreti sveštenika Krsturske parohije i slike iz Umetničke kolonije „Njaradi“.

U Veronaučnoj sali će u 19:30 časova biti postavljen etno sto, a početak svečane akademije, koja će biti održana u velikoj sali Doma kulture, zakazan je za 20:00 časova. Od 22:00 sata gosti mogu da prisustvuju koktelu u restoranu „Crvena ruža“.

Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji obeležava se 17. januara u znak sećanja na dan kada je 1751. godine Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta u Somboru potpisao Ugovor o naseljavanju 200 rusinskih grkokatoličkih porodica na tadašnju pustaru Veliki Krstur.