Raspored održavanja akcija dobrovoljnog davanja krvi u opštini Odžaci u januaru

152

ODŽACI / KARAVUKOVO / SRPSKI MILETIĆ - U toku januara u opštini Odžaci biće održane četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Ilustracija / Foto: Crveni krst

Odžačani će krv moći da daju 14. i 23. januara od 09:00 do 12:00 časova u Sportskom centru Odžaci. U prostorijama Osnovne škole „Kosta Stamenković“ krv će 23. januara od 11:00 do 12:00 imati priliku da daju stanovnici Srpskog Miletića, dok će istog dana od 09:00 do 12:00 sati akcija biti održana i u zdravstvenoj stanici Karavukovo.

Krv možete da date ukoliko ste starosti od 18 do 65 godina i lekarskim pregledom i proverom krvne slike se utvrdi da ovom akcijom ne možete da ugrozite ni sebe ni osobu koja će primiti krv.

Kod potencijalnog davaoca krvi nalaz nad plućima i srcem mora da bude uredan, ždrelo mora da bude bez upale, a limfne žlezde vrata i paziga, jetra i slezina ne smeju da budu uvećane.

Interval davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene.

Ceo postupak traje oko 30 minuta i podrazumeva popunjavanje upitnika, registraciju, određivanje nivoa hemoglobina, lekarski pregled i davanje krvi iz vene, posle čega davalac bude poslužen obrokom.