(REZULTATI ANKETE) 58 odsto glasača ne podržava vraćanje imovine vojvođanskim Nemcima

306

SRBIJA - U utorak smo objavili anketu u kojoj smo pitali naše čitaoce da li podržavaju proces vraćanja imovine vojvođanskim Nemcima. Učesnici u anketi mogli su da izaberu jedan od tri ponuđena odgovora: "da", "ne" i "nemam stav".

Od ukupno 752 anketiranih, čak 58 odsto učesnika, odnosno 437 glasača, izjasnilo se da ne podržava vraćanje imovine potomcima naših nekadašnjih sugrađana. Njih 258, tačnije 34 odsto, pozitivno je odgovorilo na anketu, dok 57 glasača nema stav o ovom pitanju.

Na našim Fejsbuk stranicama povele su se oštre rasprave na ovu temu. Određeni broj učesnika u diskusijama smatra da imovina koja je posle Drugog svetskog rata oduzeta pripadnicima nemačke nacionalne manjine ne treba da se vraća jer predstavlja ratnu odštetu, drugi su se pozivali na sporazum Tito-Brant kojim je, navodno, na ovo pitanje davno stavljena tačka. Pristalice vraćanja oduzete imovine u najvećem broju smatraju da potomci vojvođanskih nemaca treba da budu obeštećeni isključivo ukoliko se utvrdi da njihovi preci nisu pripadali okupacionim snagama i da nisu činili zločine.

Podsećamo da je donošenjem Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, na adresu Agencije za restituciju stigao veliki broj zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata. Agencija je do sada donela 75 rešenja za vraćanje imovine austrijskim državljanima i 67 rešenja za povraćaj imovine državljanima Nemačke.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić naveo je da se imovina vraća isključivo pripadnicima nemačke nacionalne manjine i njihovim zakonskim naslednicima koji nisu pripadali okupacionim snagama, niti su činili zločine, što lako može da se utvrdi iz dostupne dokumentacije. On je takođe dodao da sudska rehabilitacija ne podrazumeva donošenje odluke o vraćanju imovine.

Da li je izraz „folksdojčer“ pogrdan ili ne?

Na rezultate ankete moramo da dodamo i deo koji se odnosi na sam naziv koji smo upotrebili, kako u naslovu, tako i u samom pitanju.

Nakon objavljivanja članka koji je zainteresovao veliki broj naših čitalaca, na adresu redakcije Portala „Naše Mesto“ su stigle kritike iz obližnjeg udruženja Nemaca. Kako oni tvrde, problem je u tome što smo upotrebili izraz „folksdojčeri“, koji je prema njihovom mišljenju pogrdan i uvredljiv. Kao glavni argument navode da je izraz „folksdojčeri“ skovao sam Adolf Hitler, ali i tvrdnju da je veliki broj upravo tih „folksdojčera“ za vreme Drugog svetskog rata bio na strani okupatora i aktivno sprovodio zločine na teritoriji Vojvodine.

Kako su nam poručili iz udruženja Nemaca, bilo bi pravilno da smo upotrebili izraz „podunavske Švabe“. Međutim, daljim istraživanjem, zaključili smo da je izraz „podunavske Švabe“ takođe pogrdan. U tekstu „Nemci u Vojvodini od doseljavanja do progona“ autora Jovana Milevića navodi se sledeće: „Poznato je, naime, da kada ovde neko želi ružno da se izrazi o nekom Nemcu, on ga naziva „Švabom“, a i u Nemačkoj postoji pogrdni izraz „glupi Švaba“ („der dumme Schwob“), koji je nastao kao posledica netrpeljivosti proisteklih iz lažnog lokalpatriotizma. Nazivati Nemca koji potiče iz Vojvodine ili živi u njoj „Švabom“ je i besmisleno. Postoje Nemci koji su i Švabe, to jest stanovnici Švapske regije, koja se nalazi na jugozapadu Nemačke, najvećim svojim delom u pokrajini Baden-Virtemberg, ali predstavljaju tek jedan mali deo celokupne nemačke nacije. Dakle, potpuno je neadekvatno nazivati ljude koji poreklo vode iz najrazličitijih delova Nemačke imenom stanovnika jedne njene regije.“

Prema tome, došli smo do zaključka da je najprikladnije koristiti izraz „vojvođanski Nemci“, koji nikoga ne vređa.

Anketa koju smo sproveli nije imala za cilj da bilo koga uvredi, a termin „folksdojčeri“ smo prihvatili kao reč koja opisuje Nemce koji ne žive u Nemačkoj. Ovim putem upućujemo izvinjenje svima koji su se osetili uvređenim.