Recept za prave pekarske kifle – Kutak za domaćice

1173

KUTAK ZA DOMAĆICE - Sigurni smo da će vam se ove pekarske kifle dopasti na prvi zalogaj jer će vas njihov miris i ukus vratiti u detinjstvo kada su nam naše bake pripremale upravo ovakva peciva.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Predstavljamo vam najbolje recepte za pravljenje domaćih pekarskih proizvoda. Pripremite vaše Žito Bačka brašno, kao i sve ostale sastojke i pomoći ćemo vam da napravite najlepša peciva za svoju porodicu.

Potrebno je:

  • 1 kg Žito Bačka brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 2,5 dcl toplog mleka
  • 3,5 kašike šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike sirćeta
  • 2 male šoljice za kafu ulja
  • Kocka margarina

Priprema:

Za pripremu ovih kifli je potrebno da u manju posudu sipate 1,5 dcl mlake vode, 2 kašike šećera i jednu kocku kvasca i da ostavite to da nadođe.

Nakon toga u duboku posudu treba da sipate razmućeni kvasac, dodate toplo mleko, dve šoljice ulja, sirće, so i preostalu 1,5 kašiku šećera.

U istu posudu postepeno treba da dodajete Žito Bačka brašno i mešate sastojke varjačom, a nakon nekog vremena kada se sastojci lepo sjedine, potrebno je da mesite testo rukom sve dok ne prestane da se lepi za ruke odnosno, dok ne postane elastično i glatko. Posudu u kojoj se nalazi testo za kifle bi bilo najbolje da prekrijete krpom i da ostavite da naraste.

Kada procenite da je testo spremno, podelite ga na 4 jufke (loptice testa) i oklagijom rasklagijajte svaku jufku posebno u veći krug. Unakrsno secite testo tako da od sva 4 dela dobijete po 12 trouglova. Zatim kifle savijajte i ređajte ih u pleh koji ste prethodno podmazali margarinom.

Pleh sa pripremljenim kiflama pokrijte čistom krpom i ostavite ih oko sat vremena da narastu. Uključite rernu da se postepeno zagreje i pecite kiflice na 220 stepeni oko 20 minuta.

Da bi ove pekarske kiflice bile još ukusnije možete ih premazati margarinom.

Prijatno.

Pratite našu rubriku „Kutak za domaćice“ na posebnoj stranici – OVDE