Predstavljamo vam najbolje recepte za pravljenje domaćih pekarskih proizvoda. Pripremite vaše Žito Bačka brašno, kao i sve ostale sastojke i pomoći ćemo vam da napravite najlepša peciva za svoju porodicu.
Potrebno je:
- 1 kg Žito Bačka brašna
- 1 kocka kvasca
- 2,5 dcl toplog mleka
- 3,5 kašike šećera
- 2 kašičice soli
- 2 kašike sirćeta
- 2 male šoljice za kafu ulja
- Kocka margarina
Priprema:
Za pripremu ovih kifli je potrebno da u manju posudu sipate 1,5 dcl mlake vode, 2 kašike šećera i jednu kocku kvasca i da ostavite to da nadođe.
Nakon toga u duboku posudu treba da sipate razmućeni kvasac, dodate toplo mleko, dve šoljice ulja, sirće, so i preostalu 1,5 kašiku šećera.
U istu posudu postepeno treba da dodajete Žito Bačka brašno i mešate sastojke varjačom, a nakon nekog vremena kada se sastojci lepo sjedine, potrebno je da mesite testo rukom sve dok ne prestane da se lepi za ruke odnosno, dok ne postane elastično i glatko. Posudu u kojoj se nalazi testo za kifle bi bilo najbolje da prekrijete krpom i da ostavite da naraste.
Kada procenite da je testo spremno, podelite ga na 4 jufke (loptice testa) i oklagijom rasklagijajte svaku jufku posebno u veći krug. Unakrsno secite testo tako da od sva 4 dela dobijete po 12 trouglova. Zatim kifle savijajte i ređajte ih u pleh koji ste prethodno podmazali margarinom.
Pleh sa pripremljenim kiflama pokrijte čistom krpom i ostavite ih oko sat vremena da narastu. Uključite rernu da se postepeno zagreje i pecite kiflice na 220 stepeni oko 20 minuta.
Da bi ove pekarske kiflice bile još ukusnije možete ih premazati margarinom.
Prijatno.
Pratite našu rubriku „Kutak za domaćice“ na posebnoj stranici – OVDE.