Potpuno pomračenje Meseca u nedelju vidljivo i iz Srbije

52

SRBIJA - U noći između nedelje i ponedeljka, 20. i 21. januara, Zemlja će potpuno baciti senku na Mesec, čime će se stvoriti efekat "krvavog Meseca".

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Tamnocrvena boja koju Mesec dobija proizvod je igre svetlosti i senke, a takozvani “Supermesec” događa se kada se ovaj satelit nalazi najbliže Zemlji. Iako je to udaljenost od 350.000 kilometara, Mesec izgleda veći i sjajniji nego obično.

Krvavi vučji Supermesec biće ovog puta vidljiv u Evropi, Aziji, Africi, Severnoj Americi, Južnoj Americi, sa Pacifika, Atlantika, Indijskog okeana i Arktika. “Vučjim” su Mesec koji se pojavljuje u januaru nazivala indijanska plemena, od kojih su taj naziv preuzeli prvi kolonosti Novog sveta. Za razliku od potpunog pomračenja Sunca, potpuno pomračenje Meseca može se slobodno posmatrati bez zaštite za oči.

Oko 05:00 časova po našem vremenu, Mesec bi trebalo da zasija tamnocrvenim sjajem, a njegova boja može da varira u zavisnosti od atmosferskih uslova.

Pomračenje će trajati do ponedeljka, 21. januara posle podne, a ovo će biti poslednje potpuno pomračenje Meseca sve do 2021. godine.