(VIDEO) Opština Vrbas dobila novo vozilo za prikupljanje otpada vredno 200.000 evra

202

VRBAS - Opština Vrbas dobila je donaciju u vidu kamiona za odnošenje otpada u okviru projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena", koji sprovode Ministarstvo zaštite životne sredine i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ.

Foto: JKP "Komunalac" Vrbas

Kamion vredan skoro 200.000 evra ima zapreminu od 16 kubnih metara i koristi se za primarnu separaciju biorazgradivog otpada.

Prema rečima Filipa Abramovića, pomoćnika ministra zaštite životne sredine u Sektoru za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, opština Vrbas je prepoznata kao jedna od onih koje imaju razvijenu ekološku svest i ovom donacijom podstiče se primarna separacija otpada koji se pretvara u korisne resurse.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac zahvalio se na vrednoj donaciji i istakao da je učešćem u projektu „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“ potvrđeno da se opština Vrbas nalazi na pravom putu u akciji uvođenja upravljanja otpadom, u skladu sa regulativom Evropske unije. Glušac je dodao da se već narednog meseca očekuje potpisivanje novog ugovora sa GIZ-om za realizaciju Projekta izgradnje postrojenja za kompostiranje, u okviru buduće Transfer stanice u Vrbasu, čija je vrednost 60 miliona dinara.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

„Nije dovoljno samo prikupljati otpad i odlagati ga na deponije. U naše vreme je potrebno da se obračunavamo i sa problemima klimatskih promena koje se dešavaju na globalnom nivou i vidimo da Vrbas takođe ima nameru da uspostavi postrojenje za kompostiranje u narednim mesecima, čime će nastojati da ublaži klimatske promene“, rekao je Klaus Šmit iz GIZ-a, vođa projekta.

Foto: JKP „Komunalac“ Vrbas

Kamion za sakupljanje otpada će nakon primopredaje i neophodnih procedura biti deo voznog parka Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“.

Pogledajte prilog Televizije Bačka: