(REZULTATI ANKETE) Prema mišljenju čitalaca, smrtna kazna je najadekvatnija za pedofile

434

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Nedavno smo sproveli anketu među našim čitaocima, želeći da saznamo koja je, po njihovom mišljenju, najadekvatnija maksimalna kazna za pedofile.

Prema Krivičnom zakoniku, ko izvrši obljubu ili s njom izjednačen čin sa detetom, kazniće se zatvorom od pet do 12 godina. Međutim, ako je dete zadobilo teške telesne povrede, zatrudnelo ili je delo počinilo više osoba, predviđena je kazna od pet do 15 godina.

U Srbiji trenutno ne postoji kazna doživotnog zatvora, a najduži mogući boravak “iza rešetaka” je 40 godina i potvrđen je ubicama i silovateljima Tijane Jurić (15), Katarine Jovanović (3), Ivane Podraščić (14) i trogodišnje Angeline.

Učešće u našoj anketi uzelo je 357 čitalaca koji su se najviše fokusirali na dva „najstrožija“ odgovora. Naime, učesnicima u anketi dali smo priliku da izaberu jednu od četiri ponuđene opcije:

  • Kazna zatvora 15 godina, upis u Javni registar i hemijska kastracija
  • Doživotna kazna zatvora
  • Smrtna kazna
  • Podržavam sadašnju maksimalnu kaznu

Svega četiri učesnika, odnosno jedan procenat anketiranih, smatra da je sadašnja maksimalna kazna zadovoljavajuća. Za kaznu zatvora 15 godina, upis u Javni registar i hemijsku kastraciju opredelilo se 32 glasača, tačnije 9 odsto.

Broj onih koji su se opredelili za doživotnu kaznu zatvora i smrtnu kaznu gotovo da je izjednačen.

Čak 49 odsto ili 175 učesnika ankete smatra da bi smrtna kazna bila najadekvatnija za ovo krivično delo, a 41 odsto ili 146 anketiranih bi okrivljenima odredilo doživotnu zatvorsku kaznu.

Neki od učesnika su u komentarima navodili obrazloženja, pa tako zagovornici doživotne kazne zatvora smatraju da bi se smrtnom kaznom samo olakšalo osuđenima. Kako navode, doživotna kazna zatvora predstavlja doživotno mučenje koje, prema rečima učesnika ankete, počinioci ovog krivičnog dela i zaslužuju.