in

Slavski kolač na najbolji način – Kutak za domaćice

KUTAK ZA DOMAĆICE - Slavski kolač predstavlja krunu svake slavske trpeze i mnoge domaćice su u nedoumici da li će ga dobro spremiti. Najviše pažnje uvek pripadne upravo testu za slavski kolač koje treba da bude mekano, ukusno, a pritom i lepo ukrašeno. Pripremili smo vam jedan recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.

Foto: Laslo Varka / Wikipedia

Za pripremu ovo recepta, u PerSu marketima možete kupiti sledeće sastojke:

  • 500 grama Danubius brašna koje u sredu, 23. januara možete kupiti u PerSu marketima po akcijskoj ceni od 39.90 RSD za kilogram,
  • 4 jajeta B klase TO! po ceni od 89.90 za pakovanje od deset komada, akcija traje do 27. januara,
  • 1 šolja svežeg mleka 2.8%mm Moja kravica koje možete kupiti u PerSu marketima po akcijskoj ceni od 82.90 RSD za jedan litar,

Kao i:

  • 30 g svežeg kvasca
  • 4 kašike šećera
  • komadić putera
  • strugana kora od 2 limuna
  • 100 g rastopljenog putera

Ukrasi:

  • brašno po potrebi
  • 2-3 kašike soli
  • hladna voda

Priprema:

Za pripremu slavskog kolača je potrebno da u malu činiju zamesite jedn svež kvasac sa malo mlake vode i tome dodate prstohvat soli i malo brašna. Ostavite na mlakom mestu da malo odstoji. Kada to uradite, pripremite 500 g brašna, prosejte ga i dodajte prethodno pripremljeni kvasac i sve ostalo što je potrebno za pripremu, a to su: 4 jajeta, šećer, puter i struganu koru od limuna. Polako sve to izmešajte varjačom i po malo dodavajte mlakog mleka i rastopljeni puter.

Dobro umesite testo i ostavite da odstoji i nadođe. Proveravajte smesu za testo i premesite je nekoliko puta i kada se testo ne bude lepilo za ruke onda od njega napravite 5 lopti koje treba da stavite u podmazanu šerpu. Dok testo nadolazi, vi možete da pravite ukrase kojima ćete ukrašavati slavski kolač.

Za ukrase vam je potrebno brašna po potrebi, 2-3 kašike soli i hladna voda. Testo za ukrase treba da bude tvrdo i od njega možete praviti ukrase kao što su pletenica, grožđe, ptica, cvet, listići…

Kolač pre pečenja podmažite žumancetom, ali ukrase ostavite bele, nemojte ih premazivati.

Kada to uradite, u sredinu slavskog kolača stavite čačkalicu i pecite kolač oko 40 minuta na 200 stepeni. Nakon što se kolač ispekao, na mesto čačkalice stavite bosiljak ili ruzmarin da bi kolač još lepše izgledao.

Prijatno!

Pratite našu rubriku “Kutak za domaćice” na posebnoj stranici – OVDE.

Komentari objavljeni na Portalu "Naše Mesto" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija u vezi sa tekstom. Redakcija Portala "Naše Mesto" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.

avatar

Kako ocenjuješ ovo?

2 glasova
Upvote Downvote

Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” u Somboru obeležava 160 godina postojanja

Opština Kula i ove godine nagradila učenike koji su ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima