Novi koncept završnih ispita predviđa upis na fakultete bez prijemnog

94

SRBIJA - Ove godine je počela primena novog projekta za unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kako bi se obrazovni sistem u Srbiji pripremio za uvođenje novog koncepta završnih ispita.

Gimnazija i ekonomska škola "Jovan Jovanović Zmaj" Odžaci / Foto: Nemanja Janjanin, fotopres.com

Iz Ministarstva prosvete su saopštili da novi koncept završnih ispita predviđa, između ostalog, da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu i da fakulteti priznaju maturu kao ispit na osnovu koga se učenici upisuju bez prijemnog ispita.

Na osnovu ovog koncepta pripremljen je i objavljen Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja.

Kako prenose mediji, u radu na projektu biće uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove, odnosno ispitna pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija.

Za vreme trajanja projekta, u školama i na fakultetima biće organizovane obuke kako bi se nastavni kadar pripremio za sprovođenje završnih ispita.

Projekat Unapređenje kvalitata srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispit finansira se sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu i planirano je da traje tri godine, a realizovaće ga kompanija „Human Dynamics“ iz Austrije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Delegacijom EU u Srbiji.