Zloupotrebljena anketa sa pitanjem „Koga biste postavili za predsednika opštine Kula?“

331

KULA - U subotu, 19. januara na našem portalu je pokrenuta anketa sa pitanjem: "Koga biste postavili za predsednika opštine Kula?". Nakon zatvaranja ankete uvek objavimo rezultate, međutim ovoga puta postoje jasni indikatori da je anketa zloupotrebljena.

Povodom zakazane konstitutivne sednice Skupštine opštine Kula koja bi trebalo da se održi 24. januara i na kojoj će se, između ostalog, birati i novi predsednik opštine, pokrenuli smo anketu sa ciljem da saznamo mišljenja naših čitalaca o mogućim kandidatima za ovu funkciju.

Na listi mogućih kandidata našla su se četiri imena: Velibor Milojičić, Damjan Miljanić, Marko Pešić i Boban Damjanović i opcija „niko od ponuđenih“.

Anketa je odmah u početku privukla veliku pažnju što i pokazuje veliki broj anketiranih u prvim časovima od njenog pokretanja. Međutim, kako je vreme prolazilo, tako je rastao broj komentara na sajtu, ali i na našim Facebook stranicama i bilo je jasno da je ovo „vruća“ tema i da su mišljenja čitalaca duboko podeljena.

Prvi indikatori zloupotrebe su zabeleženi već u subotu kada je jedna opcija na listi, u kratkom vremenskom periodu, dobila veliku podršku kako u glasanju, tako i u komentarima koji su bili „šablonski“.

Drugi, mnogo jasniji indikator zloupotrebe naše ankete smo primetili u ponedeljak ujutro, kada je opcija „niko od ponuđenih“ za samo nekoliko minuta dobila preko 2.000 glasova, što nam govori da je za ovu zloupotrebu korišćen automatizovani softver zlonamernog koda. Rezultate ovakvog softvera možemo primetiti u online medijima kao što su Blic, Večernje novosti, B92, kada određeni komentari „zarade“ veliki broj pozitivnih ili negativnih ocena u veoma kratkom vremenskom periodu.

Takođe, primetili smo da je veći broj komentara koji su potpisani različitim imenima stigao sa iste IP adrese čiji se internet provajder ne nalazi u Srbiji. Sve ove komentare smo evidentirali i odobrili, iako nam je odmah bilo jasno da nisu autentični.

Cilj naše ankete je bio informativnog karaktera i ovu zloupotrebu iz nama nepoznatog razloga, od strane nepoznate osobe oštro osuđujemo!

Rezultate ankete smo ipak objavili, iako zbog navedene zloupotrebe moramo da konstatujemo da odgovori ne predstavljaju pravo mišljenje naših čitalaca.