Zavišić: Nadamo se da će Zmajevo u godinama koje su pred nama ponovo dobiti Dom kulture

877

ZMAJEVO - Projekat "Mesna zajednica u službi građana" otvaramo razgovorom sa Nemanjom Zavišićem i Rajkom Marjanovićem, predstavnicima Mesne zajednice Zmajevo.

Foto: M. V.

Za naše sagovornike smo pripremili pet pitanja o aktivnostima, funkcionisanju, planovima za budućnost i problemima u mesnoj zajednici. Na naša pitanja su odgovorili Nemanja Zavišić, predsednik Saveta Mesne zajednice Zmajevo i Rajko Marjanović, sekretar Mesne zajednice Zmajevo.

NM: Kako ste zadovoljni sprovedenim aktivnostima mesne zajednice iz prethodne godine?

Nemanja Zavišić: Mesna zajednica Zmajevo je u prethodnoj godini realizovala veliki broj aktivnosti iz svojih nadležnosti. Izvršenje budžeta mesne zajednice u 2018. godini je sto odsto. Urađena je rekonstrukcija pijace, čime su obezbeđeni dobri uslovi za rad i u dogovoru sa JKP „Komunalac“ iz Vrbasa od 15. januara ove godine počelo se sa naplatom pijačarine nakon više godina. Takođe, nakon nekoliko decenija započeta je popravka zgrade mesne zajednice. Krov je saniran, trenutno su u toku radovi na fasadi zgrade, a u planu je da se do kraja ove godine zameni i kompletna stolarija. Zaključen je ugovor sa JKP „Komunalac“ Vrbas o redovnom održavanju sela, košenju javnih površina i odnošenju smeća sa istih i rukovodstvo mesne zajednice je izuzetno zadovoljno uslugom koju JKP „Komunalac“ pruža po ovom ugovoru.

Mesna zajednica Zmajevo je u martu mesecu konkurisala kod Pokrajinskog sekretarijata za upravu, propise i nacionalne manjine i dobila sredstva u iznosu od 350.000 dinara za projekat postavljanja višejezičnih tabli na ulazima i izlazima iz Zmajeva, kao i na zgradi mesne zajednice i osnovne škole. Projekat je realizovan u toku godine i Zmajevo je na taj način pokazalo da je multietnička sredina u kojoj se uvažavaju posebnosti i interesi svih nacionalnih manjina. Tokom proleća i leta zamenjene su klupe na platou u centru sela kod „žute česme“, okrečena je spomen česma, postavljene su nove kante za smeće i popravljen je i ofarban most, što je dalo novi izgled centru Zmajeva. Ono što je takođe značajno, završena je rekultivacija jamurače na uglu Kozaračke i Ulice Sime Šolaje i na tom mestu, gde je nekada bila jamurača i divlja deponija, sada se nalaze tereni za mali fudbal, košarku, odbojku na pesku, kao i dečje igralište. Tokom godine sanirane su sve divlje deponije u selu i postavljene table upozorenja na iste u vezi sa odnošenjem smeća.

Nemanja Zavišić, predsednik Saveta Mesne zajednice Zmajevo / Foto: N. Janjanin

Takođe, Zmajevo je među prvim selima u opštini dobilo i teretanu na otvorenom. U saradnji sa kulturno-umetničkim i sportskim udruženjima i klubovima u Zmajevu, mesna zajednica je organizovala i organizaciono i finansijski podržala veći broj kulturnih i sportskih manifestacija u našem mestu, među kojima se svakako izdvajaju „Kulturno leto 2018“ na kome je nastupio Amadeus bend i Zvuci sa kamena, kao i tradicionalni turnir u malom fudbal i turnir u basketu. Uvažene su i odobrene sve molbe i zahtevi klubova, udruženja i organizacija i Zmajeva i rukovodstvo MZ se u tom pravcu trudi da sa svima ima dobru i korektnu saradnju u interesu svih građana. U saradnji sa Predškolskom ustanovom „Boško Buha“ pokrenut je projekat „Kreativna maštaonica“ za male Zmajevčane, radionice se održavaju svake druge nedelje, a mesna zajednica je 1. septembra obezbedila i prigodne poklone u vidu školskog pribora svim našim đacima prvacima za srećan polazak u školu.

Mesna zajednica Zmajevo / Foto: M. V.

Dobrom saradnjom i komunikacijom rukovodstva Mesne zajednice i JP „Putevi Srbije“ obezbeđena je donacija 150 kubnih metara grebanog asfalta koji će biti iskorišćen za saniranje prilaznih atarskih puteva i ulice neposredno kod železničke stanice. Radi boljeg informisanja građana o dešavanjima u našem selu, pokrenuli smo lokalno glasilo „Zmajevački informator“, koje izlazi periodično, nekoliko puta godišnje u 500 besplatnih primeraka. Moram ovim putem da se zahvalim na dobroj saradnji i podršci firmi „Novi Trading“ iz Novog Sada, čiji vlasnik i direktor uvek ima sluha za naše potrebe i uvaži naše molbe. Samo u decembru mesecu njihovom donacijom obezbeđeno je 25 novih, savremenih kompjutera, čime je u potpunosti obnovljen kabinet za informatiku Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Zmajevu, a što će značajno unaprediti kvalitet nastave. Stanje u selu naravno nije sjajno, pred nama je veliki posao i u ovoj godini, ali ovo rukovodstvo mesne zajednice je spremno da nastavi da se bori i posvećeno i odgovorno radi za bolji život u našem selu.

 

NM: Kakve aktivnosti planirate u tekućoj godini i šta se nalazi na listi prioriteta mesne zajednice?

Rajko Marjanović: Pored redovnih poslova i aktivnosti mesne zajednice, u ovoj godini pre svega planiramo završetak radova na popravci zgrade mesne zajednice, rešavanje problema javne rasvete i atmosferske kanalizacije u određenim delovima sela gde ti problemi postoje, kao i plansko pošumljavanje čuvene „šumice“. Pokrenuta je i inicijativa od strane mesne zajednice za sređivanje sportskog centra u Zmajevu, pre svega teniskih terena i terena za mali fudbal i očekujemo da se na proleće nastave radovi u saradnji sa FK „Obilić“ iz Zmajeva i CFK „Drago Jovović“ iz Vrbasa. Takođe, u planu je i da se saradnji sa nadležim organima renoviraju sva autobuska stajališta u Zmajevu, kao i da se popravi dečje igralište i obnove mobilijari u parku kod spomenika. Nadamo se da će i predstojeće leto u Zmajevu obeležiti veliki broj kulturnih i sportskih manifestacija, po kojima naše selo postaje prepoznatljivo. Mesna zajednica će i u narednoj godini nastaviti dobru saradnju sa svim udruženjima, institucijama i organizacijama koje postoje u Zmajevu i i dalje će podržavati njihov rad i aktivnosti.

Rajko Marjanović, sekretar Mesne zajednice Zmajevo / Foto: N. Janjanin

NM: Na koji način ostvarujete komunikaciju sa građanima?

Nemanja Zavišić: Neposrednu komunikaciju i kontakt sa građanima rukovodstvo mesne zajednice ostvaruje svakodnevno. Vrata mesne zajednice su otvorena svim našim sugrađanima za sva njihova pitanja, sugestije i predloge, svakog radnog dana. Takođe, sednice Saveta Mesne zajednice, na kojima se raspravlja i odlučuje o aktivnostima iz nadležnosti mesne zajednice su javne i često im prisustvuju zainteresovani građani. U cilju boljeg informisanja građana, pokrenuli smo i lokalno glasilo „Zmajevački informator“ koje izlazi periodično u 500 besplatnih primeraka i prati sva dešavanja i aktivnosti u selu.

Zmajevački informator / Foto: N. Janjanin

NM: Kakvu saradnju imate sa drugim institucijama?

Nemanja Zavišić: Saradnja sa drugim institucijama je dosta dobra. Sa rukovodstvom opštine Vrbas smo u svakodnevnoj komunikaciji i trudimo se da zajedničkim koordiniranim radom i aktivnostima u svim oblastima uradimo što više kako bismo poboljšali život naših sugrađana i ovim putem im se zajvaljujemo na dobroj saradnji i podršci u radu. Takođe, imamo odličnu saradnju i sa JKP „Komunalac“ Vrbas, osnovnom školom, predškolskom ustanovom i domom zdravlja.

 

NM: Šta biste izdvojili kao najveći problem u mesnoj zajednici?

Nemanja Zavišić: Najveći komunalni problem u našem selu je nedostatak kanalizacije. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa rukovodstvom opštine i svesni smo koliko oni ulažu napora i trude se da obezbede sredstva da se ovaj problem reši i sigurni smo da će ova vlast to i uspeti. Takođe, imamo problema i sa velikim brojem pasa lutalica i ovim putem apelujemo na sve naše sugrađane da se ponašaju savesno i odgovorno i da ne izbacuju na ulicu pse kada im „dosade“. Kao što sam rekao, trudićemo se da u ovoj godini rešimo problem sa javnom rasvetom u određenim delovima sela gde se taj problem javlja. Istakao bih ovim putem i da Zmajevo ima pripremljen projekat za rekonstrukciju Doma kulture sa kojim će Opština u narednom periodu konkurisati kod viših nivoa vlasti i iskreno se nadamo da će Zmajevo u godinama koje su pred nama ponovo dobiti Dom kulture.

Sve članke iz rubrike „Mesna zajednice u službi građana“ možete pronaći – OVDE.