U toku je sezona gripa, u Srbiji za sada nema epidemije

77

SRBIJA - U Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" saopštili su da je u toku sezona grupa, ali da u Srbiji nema epidemije.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla za Tanjug, broj obolelih je u skladu sa očekivanim brojem za ovo doba godine i daleko je ispod epidemijskog praga.

U Srbiji je od posledica izazvanih gripom od početka ove sezone preminulo dvoje ljudi. Reč je o osobama koje su imale hronične infekcije i koje su bile pod većim rizikom za nastanak različitih komplikacija.

Da biste se zaštitili od gripa, epidemiolozi savetuju provetravanje prostorija u kojima se sedi, koliko god je to moguće u ovim hladnim danima, jer se infekcija brzo širi u zatvorenim prostorijama. Budući da se virusi prenose kapljičnim putem, potrebno je redovno prati ruke jer se time smanjuje mogućnost unosa štetnih bacila u organizam.

Unosom voća i povrća podiže se imunitet i zbog toga ga treba koristiti što je više moguće. Limun, pomorandže, grejpfrut, paprike i brokoli sadrže vitamin C koji poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljnih namirnica i pomaže imunom sistemu da se zaštiti od bolesti. U orasima, semenkama, repi i zelju nalazi se vitamin E, koji je odličan za borbu protiv infekcija gornjih disajnih organa. Takođe, savetuje se konzumacija meda jer on povećava prirodnu otpornost organizma na bolesti, jačajući imunološki sastav.