Kako očistiti čupavi tepih – Kutak za domaćice

5929

KUTAK ZA DOMAĆICE - Odabir pravog tepiha daje dodatnu komfornost prostoriji. Da bi deca na tepihu mogla slobodno bosonoga da se igraju, potrebno je da se tepisi pravilno održavaju, jer je to jedna od ključnih i veoma bitnih stvari za zdravlje svake porodice.

Uz redovno čišćenje tepiha produžava se njegov vek i zato je bitno znati kako ga pravilno očisiti, jer najveći deo nečistoća koji unosimo obućom se zadržava u tepihu, podnim prostirkama, itd…

Nije dovoljno samo svakodnevno usisavanje tepiha, jer to skida samo površinsku prljavštinu, već je često potrebno dubinsko čišćenje pogotovo ako se deca igraju na njemu.

Neredovno čišćenje i nepravilno održavanje može izazvati niz respiratornih problema, astmu, alergije i ekceme kod dece, ali i odraslih osoba. Svaki tepih se može oprati, ali postoje tepisi koji i posle kućnog pranja izgledaju pohabano i jednostavno izgube sjaj.

Poslednjih godina su veoma popularni čupavi tepisi takozvani shaggy tepisi. Oni izgledaju lepo u svakom dnevnom boravku, topli su i mekani na dodir. Međutim veoma ih je teško usisati, očisititi i oprati.

Ako želite da probate sami da očistite „čupavi“ tepih, možete da probate sledeće:

  1. Potrebno je da imate usisivač velike usisne moći jer samo oni mogu da uklone dublje nečistoće koje se uvuku u čupavi tepih.
  2. Ako živite u stanu, zaboravite da perete ovakavu vrstu tepiha šamponom ili deterdžentom. Postoje suvi deterdženti u kapsulama koji su pogodni za kućno pranje ovakve vrste tepiha. Dovoljno je da pospete prah ili kapsulu po tepihu, ostavite koji minut i nakon toga ga usisate.
  3. Ako je tepih malih dimenzija, istresite ga i nakon toga temeljno usisajte.
  4. Uz pomoć mop paročistača lako možete očistiti tepih bez pranja.
  5. Dok usisavate nemojte koristiti papučice sa rotacionim četkama, jer one kidaju, mrse i lome vlakna na tepihu.
  6. Ukoliko živite u kući i imate dvorište, odličan način da skinete fleke na čupavom tepihu je pranje sa domaćim sapunom i sunđerom. Sapun se brzo ispira i skida sve fleke, a sunđerom se vlakna na tepihu neće ulepiti i iskidati.
  7. Možete napraviti sami rastvor za čišćenje tako što ćete u posudu sipati sodu bikarbonu, malo sirćeta i vode, prebrisati tepih tim rastvorom, a zatim ga detaljno usisati.

Ako ipak ne želite da eksperimentišete i ako se plašite da ćete uništiti tepih, postoje profesionalni servisi za pranje tepiha koji za relativno malu cenu po kvadratnom metru vrše uslužno pranje tepiha.

U Kuli, tepih servis „Damjanović“ je specifičan po tome što pere tepihe izrađene od svih vrsta materijala raznih veličina. Svi tepisi se mašinskim putem usisavaju i četkaju, zatim se stavljaju na dubinsko pranje, a za sve to se koristi kvalitetna i profesionalna hemija za pranje. Potom se u mašini tepisi ispiraju do bistre vode i nakon toga se stavljaju u komoru na sušenje i dosušuju se na vazduhu. Ako ne želite, nemate vremena ili jednostavno nemate prostora gde biste oprali i osušili tepih, profesionalni servis za pranje tepiha Damjanović će po vašem pozivu doći i nakon pranja i sušenja vam vratiti tepih čist i mirišljav.

Posetite ih na adresi Mostarska 13 u Kuli, a više o njima možete pronaći u našem Poslovnom adresaru – OVDE.

Pratite našu rubriku “Kutak za domaćice” na posebnoj stranici – OVDE.