Ministarstvo privrede i Fond za razvoj dele bespovratna sredstva preduzećima i preduzetnicima

181

SRBIJA - Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2019. godini.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ministarstvo ovaj program sprovodi u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, a ciljevi su podrška početnicima za otpočinjanje samostalnog poslovanja kroz osnivanje novih privrednih subjekata, podsticanje zapošljavanja i podrška preduzetništvu žena, mladih i socijalnog preduzetništva.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije u 2018. godini.

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 40 odsto vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave. Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, a kamatna stopa od 1 odsto godišnje uz garanciju banke ili 2 odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja, uz primenu valutne klauzule.

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju ovog programa su 200.000.000 dinara. Opredeljena sredstva Fonda za kreditiranje privrednih subjekata po ovom programu su 466.666.666 dinara.

Iznos ukupnih sredstava koji se odobrava preduzetnicima i pravnim licima po ovom Programu ne može biti manji od 400.000 dinara (kredit u iznosu od 280.000 dinara i bespovratna sredstva u iznosu od 120.000 dinara, odnosno kredit u iznosu od 240.000 dinara i bespovratna sredstva u iznosu od 160.000 dinara za privredne subjekte iz jedinica lokalne samouprave razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti), niti veći od 6.000.000 dinara (kredit u iznosu od 4.200.000 dinara i bespovratna sredstva u iznosu od 1.800.000 dinara, odnosno kredit u iznosu od 3.600.000 dinara i bespovratna sredstva u iznosu od 2.400.000 dinara za privredne subjekte iz jedinica lokalne samouprave razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti).

Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog Programa obuhvataju:

  • dogradnju / rekonstrukciju / adaptaciju / sanaciju / investiciono održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora
  • kupovinu opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina)
  • trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja

Prednost će imati zahtevi privrednih subjekata čiji su osnivači prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja po Programu Standardizovanog seta usluga za MSPP, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Precizno i tačno popunjen Objedinjen zahtev za start-up kredit i zahtev za bespovratna sredstva i prateća dokumentacija u skladu sa Programom, predaju se Fondu na sledeće adrese: Bulevar Nemanjića 14a, Niš i Knez Mihailova 14, Beograd.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2019. godine.

Konkursna dokumentacija i kompletna informacija o svim bitnim elementima i pravilima za učešće u ovom javnom pozivu mogu se preuzeti – OVDE.