Saopštenje Opštinske uprave Vrbas povodom tužbe za naplatu putnih troškova

1787

VRBAS - Opštinska uprava Vrbas izdala je saopštenje povodom tužbe radnika zaposlenih u osnovnim i srednjim školama za naplatu troškova prevoza. Saopštenje prenosimo u nastavku.

Zgrada Opštine Vrbas / Foto: Bratislav Grbić, fotopres.com

Prema saznanjima kojima raspolažemo, jedan broj zaposlenih radnika u osnovnim i srednjim školama Vrbasa podneo je tužbe za naplatu troškova prevoza u gradskom saobraćaju za period od predhodne tri godine. Napominjemo da je prvi put budžetom Opštine i svih škola predviđena redovna isplata tih troškova počev od 1.01.2019. godine. Opština Vrbas je uspela i da anulira devet meseci kašnjenja putnih troškova i prvi put posle skoro jedne decenije se putni troškovi u međumesnom saobraćaju isplaćuju redovno.

Takvi putni troškovi gradskog prevoza za period od prethodne tri godine nikada nisu bili predviđeni budžetom, a ni na jednoj sednici SO Vrbas nije bilo ni primedbi, ni zahteva, ni amandmana u korist isplate tih troškova. Zvanični dopisi sindikata ili direktora škola sa zahtevom za isplatu troškova za prethodne tri godine nisu stizali na adresu opštine Vrbas, a nije stiglo ni upozorenje na tužbu. Nakon saznanja da je do toga došlo, rukovodstvo opštine Vrbas je u najboljoj nameri, svim zaposlenim u školama, koji ostvaruju pravo na gradski prevoz, ponudilo mogućnost mirnog rešavanja nastalog spora zaključenjem sporazuma sa zaposlenima. U interesu očuvanja budžetske stabilnosti, ali i stabilnosti budžeta samih škola, ponuđeno je da se zaposlenima koji potpišu sporazum isplata izvrši u dvadeset jednakih mesečnih rata, uz redovno isplaćivanje tekućih putnih troškova.

Nakon pokretanja ovakvog spora verujemo da su zaposleni svesni da su tužili svoju školu i da će troškovi koji mogu da proisteknu iz presuda biti na teretu budžeta škole, što će sigurno otežati redovno funkcionisanje te obrazovne ustanove. Sličan slučaj se desio u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ kada je ova ustanova nakon sudskih presuda u korist nekoliko zaposlenih bila ukupno 287 dana u blokadi.

Još jednom pozivamo sve zaposlene koji su podneli tužbe da razmotre ponudu rukovodstva opštine Vrbas i da se opredele za potpisivanje sporazuma i tako u potpunosti ostvare svoja prava, ali i postupe u interesu i škole i naše lokalne zajednice.

Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas
Miljana Štulić, zamenica predsednika opštine
Marjana Maraš, predsednica Skupštine opštine Vrbas
Sandra Srdanović, načelnica Opštinske uprave Vrbas
Danica Paroški, pomoćnica predsednika opštine
Jovana Vujtović, pomoćnica predsednika opštine