(VIDEO) (FOTO) U Vrbasu po prvi put održan protest #1od5miliona

431

VRBAS - Protest #1od5miliona večeras je po prvi put održan i u Vrbasu, gde se na platou CFK "Drago Jovović" okupio veliki broj nezadovoljnih građana.

Protest u Vrbasu / Foto: N. Janjanin

Već oko 17:45 nezadovoljni građani su uz muziku koja je dopirala sa razglasa na kamionu, čekali početak protesta.

Prisutnima se prvo obratio Ljubiša Simić, predstavnik zaposlenih u Javnom preduzeću „Pošte Srbije“, koji je rekao da je ovo prvi čas istorije u Vrbasu i istakao da mu je čast što ima priliku da se obrati smelim i hrabrim sugrađanima i gostima kojima je dosta terora i nepravde. „Ja sam jedan od pet miliona prevarenih, od pet miliona poniženih, pet miliona nepoštovanih građana Srbije od strane jednog čoveka koji je danas alfa i omega“, rekao je Simić i pozvao aktuelnog predsednika Srbije da podnese ostavku.

Građanima se potom obratila direktorka Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ u Vrbasu Slavica Šestović, rekavši da je dobar osećaj biti jedan od pet miliona. „Na bedžu koji trenutno nosim piše ‘Neću da ćutim’. Sestra mi reče da mi bedž ne treba, da mi to i na čelu piše. U pravu je. Neću da ćutim, ne mogu, niti želim da ćutim i nemam prava da ćutim o nepravdi, o ugašenim slobodama, o paradi sile. Nemam prava da ćutim ni kao građanka koja voli svoj grad i svoju državu, nemam prava da ćutim zbog moje dece. Nemam prava da ćutim zbog posla kojim se bavim. Moja je obaveza da učim slobodnomisleće naraštaje. Moja je obaveza da učim decu pravdi, jednakosti, demokratiji. Naše je pravo da živimo u slobodnom Vrbasu, u slobodnoj Srbiji, među slobodnim ljudima. Naša je obaveza da vratimo Vrbas Vrbašanima, da lokalnoj vlasti pokažemo i dokažemo da transfer tiranije sa vrha ne može proći u našem gradu, bez obzira na razne šerife pred kojima oni mirno stoje. Vratite nam obrazovanu decu u naš grad, umeće oni da vode i bolnicu i predškolsku ustanovu i javna preduzeća. Oni će umeti da vode Vrbas“, rekla je direktorka u svom obraćanju. Kao i prethodni govornik, i Slavica Šestović je zatražila ostavke jer, kako kaže, i tolerancija ima prag.

Građani su se potom uputili u šetnju kroz Vrbas, ističući transparente i zastave. Ispred kolone je išao kamion sa koga je dopirala muzika.

U subotu, 2. februara, protest #1od5miliona održan je i u Kuli, a više o tome možete pročitati u posebnoj vesti – OVDE.

Snimak protesta i deo šetnje:

Pogledajte snimak kolone: