Olejar: Prethodna godina za nas je bila jedna od uspešnijih

296

RUSKI KRSTUR - Projekat "Mesna zajednica u službi građana" nastavljamo razgovorom sa Vladimirom Olejarom, predsednikom Saveta Mesne zajednice Ruski Krstur koji je odgovorio na naših šest pitanja o aktivnostima, funkcionisanju i problemima mesne zajednice.

Sportsko - školska hala Ruski Krstur / Foto: N. Janjanin

NM: Kako ste zadovoljni sprovedenim aktivnostima mesne zajednice iz prethodne godine?

Olejar: Prethodna godina za nas je bila jedna od uspešnijih. Aktivnosti koje su planirane budžetom, ostvarene su u potpunosti. Pored redovnih poslova, koji su u domenu mesne zajednice, moram da naglasim da je uređenje centra sela, odnosno parka u centru Ruskog Krstura, bilo od posebne važnosti. Centar je dobio sasvim novi izgled, popločan je behaton kockama, postavljena je nova LED rasveta, kao i nove klupe. Ukupna vrednost ovog projekta je blizu 4.5 miliona dinara. Uređen je i parking prostor, tako da je rešen problem nepropisnog parkiranja u Rusinskoj ulici. Takođe, autobuska stajališta su rekonstruisana i dobila su novi, lepši izgled.

Godinu iza nas obeležilo je i nekoliko velikih akcija uređenja naselja, gde su građani pokazali koliko su jedinstveni i koliko za njih znači mesto u kojem žive. JKP „Ruskom“, škola, Konjički klub, ribolovačko udruženje, DVD vatrogasno društvo, Udruženje zanatlija, kao i ljudi iz Crkvenog odbora, svi su se rado odazvali i učestvovali u ovim akcijama. Zajedničkim snagama uređeno je groblje, a zatim je očišćena i divlja deponija u neposrednoj blizini groblja, na kojoj će u toku ove godine biti zasađene sadnice. Očišćen je i bazen, a tu su nam u susret izašli i đaci 7. i 8. razreda. Uređeni su atmosferski kanali na kritičnim mestima u naselju, gde je bilo problema sa odvodnjavanjem.

Asfaltirana je i Ulica Jovgena Semana koja vodi prema groblju kao i jedan deo Lenjinove ulice, i sve to u saradnji sa lokalnom samoupravom, čime smo uspeli da bezbednost građana u saobraćaju podignemo na viši nivo. Uz podršku Opštine, Mesna zajednica je aktivno učestvovala u svim manifestacijama i bila pokrovitelj istih, bilo da se radi o sportskim, kulturnim ili drugim dešavanjima. Veliki praznici kao što su Crvena ruža, Dani krsturske paprike, Seoska slava Kirbaj, Kostelnikova jesen i Nacionalni praznik Rusina, privukli su veliki broj posetilaca, što je za nas kao organizatore velika čast. Sve to, zaista, ne bi bilo moguće bez pomoći Opštinske uprave.

 

NM: Kakve aktivnosti planirate u tekućoj godini?

Olejar: Želim da istaknem da će Mesna zajednica Ruski Krstur nastaviti istim intenzitetom da sprovodi aktivnosti oko redovnog uređenja naselja i poboljšanja uslova života svih građana. Prioritet i akcenat stavljamo na završetak papirologije i uvođenje grejanja u objekat Sportske hale. Sredstva za ovaj projekat, već su predviđena opštinskim budžetom. Dalje, ono što je bitno za građane Ruskog Krstura, to je Fabrika vode. Projekat je već završen, vrednost je 3.500.000 dinara, a lokalna samouprava je u saradnji sa Pokrajinskom vladom obezbedila novčana sredstva za izgradnju iste. Takođe, plan nam je i proširenje puta između Ruskog Krstura i Kruščića. Kako je u pitanju put koji je veoma frekventan, ali i veoma uzak, potrebna je rekonstrukcija i proširenje istog. Lokalna samouprava će nam i ovde pružiti veliku pomoć.

Mesna zajednica Ruski Krstur / Foto: N. Janjanin

NM: Šta se nalazi na listi prioriteta mesne zajednice?

Olejar: Pored navedenih aktivnosti čija se realizacija očekuje u toku ove godine, kao i do sada, mesna zajednica će se truditi da izađe u susret potrebama svih građana. Nastavićemo da ulažemo u škole i predškolsku ustanovu, kao i u sva udruženja u našem naselju. Trudićemo se da učinimo sve što je u našoj moći, koliko nam zakon dozvoljava, kako bi Ruski Krstur bio bolje, lepše i naprednije mesto za život.

 

NM: Kakva saradnju imate sa drugim institucijama?

Olejar: Saradnja sa drugim institucijama, odlična je na svim nivoima. Pored JKP „Ruskom“, koji nam pruža svesrdnu pomoć u aktivnostima uređenja, možemo da se pohvalimo i sa odličnom saradnjom sa obrazovnim institucijama, odnosno Osnovnom školom i gimnazijom „Petro Kuzmjak“ i PU „Bambi“, Domom kulture i Nacionalnim savetom Rusinske nacionalne manjine. Posebno ističem, da što se tiče Opštine Kula, imamo izvanrednu saradnju i nailazimo na veliko razumevanje i podršku.

Glavna ulica u Ruskom Krsturu / Foto: N. Janjanin

NM: Na koji način ostvarujete komunikaciju sa građanima?

Olejar: Neposredni kontakt i komunikaciju sa građanima ostvarujemo svakodnevno. Na raspolaganju smo im u prostorijama Mesne zajednice lično, ali i preko telefona i mejla. Otvoreni smo za saradnju i trudimo se da sve probleme, koje građani iznesu, brzo i efikasno rešimo. Naravno, raduje nas i kada nam se građani obrate sa novim idejama i sugestijama, koje rado prihvatamo.

 

NM: Šta biste izdvojili kao najveći problem u mesnoj zajednici?

Olejar: Ne mogu da kažem da imamo nekih većih problema. Ukoliko se desi da neki problem prevazilazi naše mogućnosti ili prosto nije u našem domenu, imamo pomoć sa viših instanci.

 

Sve članke iz rubrike „Mesna zajednice u službi građana“ možete pronaći – OVDE.