(VIDEO) (FOTO) U Kuli održan drugi po redu protest #1od5miliona

323

KULA - Građani Kule i gosti našeg grada danas su po drugi put na protestu #1od5miliona iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom političkom situacijom u zemlji.

Stefan Žarić / Foto: B. Grbić

Jedan od organizatora protesta Rade Gorčinović naglasio je da je protest isključivo građanski. „Mi smo se ovde okupili u odbranu pravne države, ne zanimaju nas stranke i lični interesi. Mi smo ovde da obezbedimo da stranke imaju uslove za fer izbore“, rekao je on i istakao da je jedina svrha protesta da ne biramo između dva zla, nego da konačno izaberemo nešto dobro.

Gromoglasnim aplauzom pozdravljen je gospodin Slobodan Rajačić iz Lipara koji je prisutne pozvao da probaju vodu koja je u flašama stigla pravo iz liparskog vodovoda. „Otpora dajmo jer ovo se više podneti ne može. Ovome je stvarno više došao kraj. Molim matorce kao ja da se pridruže svojoj deci, da im pomognu. Ako smo pasivni, otići će nam i oni koji su ostali, ostaćemo sami“, rekao je Rajačić u svom obraćanju prisutnima.

Nekoliko učesnika protesta poslužilo se vodom iz Lipara, izražavajući na taj način sumnju u rezultate analize ispravnosti koja je vršena pre par dana.

Prisutnima se obratio istoričar umetnosti Stefan Žarić koji je poručio da intelektualno-akademska zajednica naše države i grada, kojoj, kako kaže, s ponosom pripada, mora da da legitimitet protestima.

U govoru koji je pripremio, Žarić je podsetio prisutne na uspehe koje je postigao i zapitao se zašto silne stipendije i nagrade nisu dovoljno dobre za zemlju i grad u kojima se rodio. „Razlog mog uspeha je bio i ostao najiskreniji patriotizam, subjektivan i intimni odnos prema boljitku sebe samog i svog naroda. Zar sam i pored svega toga nepodoban? Ko sme da meri moju ljubav prema ovoj zemlji, ma kakva ta ljubav i kakva god ta zemlja bila? Ona je moja, vaša i naša“, rekao je Stefan.

„Kao istoričar umetnosti, opominjem da budemo svesni svetionika i bastiona koji je opstao u centru našeg grada. On se nalazi iza nas, to je Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma, autora Stevana Bodnarova“, kaže on i dodaje da drugi nisu pali da bismo mi danas bili na kolenima, podsetivši prisutne na češkog studenta Jana Palaha, koji je na protestima Praškog proleća sebi oduzeo život zapalivši se.

Jedan od organizatora je najavio da će sledeće subote na istom mestu biti postavljena kutija u koju će građani moći da ubace pitanja upućena opštinskim funkcionerima i pozvao sve da budu kreativni.

Prisutni su se potom uputili u mirnu šetnju po centru Kule. Uz vidljivo prisustvo policije, kolonu su obezbeđivali i redari koji su se sami organizovali, tako da su protest i šetnja protekli bez incidenata.

Pogledajte kompletan snimak protesta: