Zajedničko saopštenje Opštine Kula i JKP Komunalac Kula o zabrani upotrebe vode u Liparu

307

LIPAR - Povodom zabrane upotrebe vode sa liparskog izvorišta, opština Kula i JKP "Komunalac" Kula su objavili zajedničko saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti.

Foto: Jelena Beljkaš

„Prilikom redovnog uzimanja uzoraka iz liparskog vodovoda, Zavod za javno zdravlje iz Sombora utvrdio je da je voda zdravstveno neispravna zbog postojanja Sulfitoredukujućih klostridija. Nakon toga, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo tj, sanitarna inspekcija izdala je Rešenje o zabrani upotrebe vode u cilju hitnog rešavanja problema“, navodi se u saopštenju.

U toku jučerašnjeg dana obavljen je razgovor između predsednika opštine Kula, direktora JKP „Komunalac“ Kula i predstavnika Mesne zajednice Lipar (sekretara i nekoliko članova Saveta MZ).

„U skladu sa propisanom procedurom JKP „Komunalac“ iz Kule je obezbedilo cisternu sa pijaćom vodom i izvršilo pregled liparskog izvorišta. Tom prilikom ustanovljeno je da sistem hlorisanja ne radi i da se ne vrši dezinfekcija vode. Odmah se pristupilo otklanjanju kvara. Nakon toga, obaviće se dezinfekcija hiperhlorisanja celokupne vodovodne mreže“, kaže se u saopštenju.

„Ovim putem upućujemo apel građanima da budu strpljivi, dok se ne reši nastali problem, kao i da ozbiljno shvate novonastalu situaciju jer je zdravlje na prvom mestu. Takođe, izjave pojedinaca, koji negiraju nalaze ovlašćene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje Sombor, su neodgovorne i bez ikakvog osnova. Još jednom se pokazalo da nestručno upravljanje javnim dobrom može izazvati nesagledive posledice“, ističe se u zajedničkom saopštenju opštine Kula i JKP „Komunalac“ Kula.

Rešenje o zabrani upotrebe vode pročitajte OVDE.

Izvor: kula.rs