(AUDIO SNIMAK) Koncertom u vrbaskoj gimnaziji obeleženo pet godina hora „Bački pevači“

316

VRBAS - U prepunoj sali Gimnazije "Žarko Zrenjanin" sinoć je održan koncert kojim je obeleženo pet godina od osnivanja hora "Bački pevači".

Hor Bački pevači

Koncert je počeo pesmama „Kiša pade dole na livade“ i „Ide Mile livadom i peva“ u izvođenju dečjeg hora „Mali bački pevači“. Najmlađi članovi pevačke grupe bili su vredni cele godine, zbog čega su nagrađeni diplomama, a dirigent Jelena Aleksić je u ime hora uručila i zahvalnice prijateljima i sponzorima „Bačkih pevača“.

Najlepše izvorne pesme sa prostora Kosova i Metohije, Šumadije, Istočne Srbije i Makedonije u izvođenju etno grupe „Avaz“ orile su se vrbaskom gimnazijom i bile pozdravljane gromoglasnim aplauzom publike koja je svečanu salu ispunila do poslednjeg mesta. Da je gimnazijska sala nedovoljno velika za sve koji žele da čuju „Bačke pevače“ i „Avaz“ govori i činjenica da se pre početka koncerta tražilo mesto više.

Obeležavanju malog jubileja hora „Bački pevači“ prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom opštine Vrbas Milanom Glušcem.

Hor “Bački pevači” osnovan je 13. februara 2014. godine na incijativu Jelene Aleksić, u saradnji sa Kulturnim centrom Vrbasa i Opštinom Vrbas. Hor je za pet godina postojanja osvojio nekoliko nagrada, a ostvario je i veliki broj nastupa i koncerata. Na međunarodnom festivalu horova „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini u kategoriji ženskih horova osvojena je srebrna medalja 2014. godine, dok je 2015. u kategoriji mešoviti horovi osvojena bronzana i 2017. srebrna medalja.

Od značajnih nastupa hor izdvaja humanitarne koncerte za pomoć poplavljenim područjima širom Srbije 2014. godine, nastup u Tuzli 2016. godine na prvom međunarodnom festivalu horova „Lege Artis“ i koncert u Sinagogi u Novom Sadu naredne godine. Hor je 2016. godine otvorio finalnu košarkašku utakmicu između Crvene zvezde i Vrbasa, pevajući himnu Republike Srbije, a iste godine je himnom zatvorio jesenje zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije.

Hor je 2018. godine na festivalu „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini osvojio zlatnu medalju u kategoriji ženski horovi, a u Ohridu na međunarodnom horskom takmičenju osvojio je bronzu u kategoriji kamerni horovi, kao i nagradu za najbolje izvedenu solo deonicu koju je poneo tenor Tomislav Vučetić.

Hor „Bački pevači“, zajedno sa horom „Mali bački pevači“, u 2018. godini beleži značajan nastup ispred Hrama Svetog Save u Beogradu koji je emitovan na Crvenom trgu u Moskvi.

Hor je društveno aktivan na lokalnom nivou i često organizuje humanitarne akcije za prikupljanje novca teško oboleloj deci ili deci bez roditelja.

Kompletan snimak koncerta možete preslušati ovde: