(VIDEO) (FOTO) Opština izlepljena natpisima „Mesna zajednica Vrbas“, ponovljeni zahtevi protesta #1od5miliona

194

VRBAS - Treću nedelju zaredom građani opštine Vrbas okupili su se na platou ispred Centra za fizičku kulturu "Drago Jovović" na protestu #1od5miliona.

Foto: N. Janjanin

U Vrbas su ove nedelje stigli dramaturg i profesor Akademije umetnosti Siniša Kovačević i glumac i voditelj Marko Stepanović, koji su održali uvodni govor pred šetnju vrbaskim ulicama.

U svom obraćanju okupljenim građanima Marko Stepanović se osvrnuo na problem kupovine diploma i podsetio građane na nedavnu smenu genetičara Miodraga Stojkovića sa mesta šefa katedre za matične ćelije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Stepanović je takođe istakao da se u 60 mesta u Srbiji protestuje više od dva meseca: „Nijedna čaša nije polomljena, nijedan papirić iza sebe nismo ostavili. To je Srbija u koju ja verujem, to su ljudi sa kojima želim da živim i radim. Zbog toga se borim. To je zemlja koju hoću za svoju ćerku Emiliju i za svu našu decu. Borićemo se dok svi ne budemo tako funkcionisali i dok oni, koji budu na vlasti, ne budu vodili ovu Srbiju kako treba da je vode“, poručio je on.

Reč je potom uzeo Siniša Kovačević koji je rekao da je daleko veća hrabrost izaći na proteste u malim gradovima nego u Beogradu. On je takođe izrazio žal za praznim selima u Vojvodini i mladima koji sve više odlaze u inostranstvo, podsetivši da je do pre deset godina Vrbas imao oko 25.000 stanovnika, a sada je, kako kaže, u ovom gradu ostalo njih 18.000.

„Život u kome ste izloženi permanentnom stresu nije život, to je životinjanje. Da li ćemo da životinjamo ili ćemo živeti u slobodnoj državi, zavisi od nas, a da bismo bili slobodni, dovoljno je samo da oni odu“, rekao je Siniša Kovačević. On je takođe govorio o problemu kupovine diploma i upitao građane da li žele da žive u državi u kojoj ih leči lekar sa kupljenom diplomom ili da im stoku leči veterinar koji je svoju diplomu stekao na isti način.

Kolona se potom uputila u šetnju ulicama Vrbasa, dovikujući povremeno stanarima okolnih zgrada da izađu napolje, kako bi im se pridružili. Protestanti su se zaustavili ispred zgrade Opštine, gde su nalepili natpise „Mesna zajednica Vrbas“ sa grbom Novog Sada, želeći da poruče da opština Vrbas nije slobodna.

Kao i prošle nedelje, građanima se obratila Milena Karovski, koja je još jednom iznela zahteve protesta:

  • Ostavke predsednika Srbije i predsednika opštine Vrbas
  • Prestanak šikaniranja i progona zaposlenih zbog iznošenja političkih stavova
  • Prestanak zastrašivanja zaposlenih u ustanovama, koji traže svoja zakonom garantovana prava
  • Procesuiranje svih koji su prethodnih godina tukli, rušili i zloupotrebljavali organe javnog reda i mira u borbi protiv političkih neistomišljenika
  • Prestanak finansiranja „Informera“ i nepostojećih medija iz opštinskog budžeta
  • Vraćanje direktnog prenosa Skupštine opštine Vrbas
  • Raskid ugovora sa spalionom štetnom po okolinu i gradski budžet
  • Od opozicije se zahteva da napuste Skupštinu ukoliko se zahtevi protesta ne ispune

Četvrti protest održaće se u nedelju, 24. februara u 18:00 časova na platou ispred Centra za fizičku kulturu.

Kompletan snimak protesta možete pogledati u video snimku koji sledi: