(VIDEO) Kako je bilo nekada: Korisnici Gerontološkog centra o životu pre izgradnje vodovodne mreže

94

VRBAS / KUCURA - Javno komunalno preduzeće "Komunalac" i Gradski muzej posetili su ove nedelje Gerontološki centar u Vrbasu i Kucuri gde su razgovarali sa korisnicima i predstavili im film "Od Crne bare do danas".

Foto: JKP "Komunalac" Vrbas

Poseta je organizovana u okviru akcije „Pozovi komšiju u muzej“, a korisnici Gerontološkog centra su se posle projekcije filma prisetili kako je bilo nekada, pre izgradnje vodovodne mreže u Vrbasu i okolini.

Devedesetdvogodišnji Bečejac Mile Petrović seća se da je Tisa, u vreme dok je bio dete, bila toliko čista, da njegova majka nije htela da pije vodu iz bunara, nego samo iz ove reke. U njegovom sećanju je takođe ostalo zabeleženo da su se meštani plašili uvođenja vode u domove i podelio sa gostima iz Komunalca i Muzeja kakav je dogovor tada imao sa svojim ocem.

Vrbašanka Ilona Eper priča da je u to vreme svako domaćinstvo imalo svoj bunar iz koga su se snabdevali vodom za napoj stoke i pranje, a bunari sa pijaćom vodom nalazili su se na ulici.

Zanimljiva svedočenja korisnika Gerontološkog centra u Vrbasu i Kucuri pogledajte u prilogu koji su pripremili zaposleni u Sektoru marketinga JKP „Komunalac“: