Koje ulice u opštini Vrbas su dobile novo ime

733

VRBAS - Na sednici održanoj 26. i 27. decembra 2018. godine, Skupština opštine Vrbas donela je rešenje kojim se pojedinim ulicama na teritorije vrbaske opštine dodeljuju novi nazivi.

Komisija za određivanje naziva ulica, trgova, kvartova i delova naseljenih mesta u opštini Vrbas, na čijem je čelu predsednik opštine Milan Glušac, oko naziva ulica se konsultovala sa stručnim licima iz Gradskog muzeja, profesorima istorije, književnicima i studentima kojima su tema master radova bili nazivi ulica. Neki od naziva utvrđeni su na osnovu inicijativa udruženja, grupa građana ili uglednih pojedinaca.

Vrbas

Nekadašnji Blok 53, koji je okružen ulicama Save Kovačevića, Gustava Krkleca, Danila Bojovića i Bačkom, ubuduće će nositi ime policajca Gojka Vojnovića koji je izgubio život u ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji. Po njegovom kolegi Aleksandru Pantoviću zvaće se Iđoški put, dok će Kucurski put do pružnog prelaza nositi ime majora Milorada Rađenovića. Na predlog Komisije za određivanje naziva ulica, trgova, kvartova i delova naseljenih mesta u opštini Vrbas, dosadašnji Blok Save Kovačevića zvaće se Ulica Dragana Grubića, po heroju sa Košara koji je stradao 24. marta 2004. u 26. godini u udesu pri povratku iz Kruševca, gde je prisustvovao obeležavanju godišnjice NATO agresije.

Istaknuti sportski radnik opštine Vrbas i dugogodišnji direktor “Karneksa” Ljubomir Pešalj dobio je ulicu Vrbašanima poznatu kao Kolonija Kudeljare, koja se nalazi u blizini preduzeća u kome je proveo svoj radni vek, dok je ulica, koja je u adresnom registru postojala pod nazivom Leje i pozicionirana je paralelno sa Milivoja Čobanskog i produžetkom Petra Šeguljeva, ponela ime poznatog vrbaskog industrijalca i predsednika opštine Stari Vrbas Ilije Milovančeva.

Ilija Milovančev (1899-1957) / Foto: K. Beissmann

Deo poznat kao Vinogradska Salaš, koji se prostire od Vinogradske do pružnog prelaza, dobio je ime po našem poznatom književniku Dušku Trifunoviću, a posle pružnog prelaza nastavlja se takozvani Put za prvu upravu koji po novoj odluci nosi ime Evdokima Kanareva poreklom iz Carske Rusije, učitelja Državne narodne škole u Vrbasu.

Nekadašnji Srbobranski put pripao je kneginji Milici, put prema Bačkom Dobrom Polju dobio je ime po Patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću, a Bačkopoljski put koji prolazi pored postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ubuduće će se zvati Ulica Ksenije Atanasijević, po prvoj ženi koja je doktorirala na Univerzitetu u Beogradu. Ulica u nastavku, prema kanalu, naziva se Ulica Mira.

Svoje mesto u Vrbasu našao je i prvi vojvoda Srpske Vojvodine Stevan Šupljikac po kome je nazvana ulica koju Vrbašani znaju kao Telečku kosu. Vinogradi su poneli ime Jožefa Kiša, projektanta i graditelja Velikog bačkog kanala, koji je po svojoj želji sahranjen u Vrbasu, a nadgrobni spomenik mu je okrenut ka kanalu, njegovom životnom delu.

Put koji se nalazi u produžetku Ulice Milivoja Čobanskog, preko mosta prema naplatnoj rampi, dobio je ime po Joakimu Kimetu Vislavskom, vrbaskom fudbaleru koji je bio deo čuvenog sastava “Partizanove bebe”, dok se sa Kulskog puta, preko puta Šećerane, skreće u Ulicu Slavka Vujoševića, direktora farme i eksperta u oblasti svinjogojstva. Skretanje na samom kraju Vinogradske vodi u Zadrugarsku ulicu, koja se nastavlja sve do državnog puta.

Bačko Dobro Polje

Put pored groblja u Bačkom Dobrom Polju, koji vodi prema Srbobranu, poneo je ime pionira na poljima mikrobiologije i medicinske mikologije, dr Davida Grubija, rođenog Bačkopoljca.

Savino Selo, Kosančić

Zaseok u blizini Savinog Sela, koji se nalazi s desne strane na putu prema Kosančiću, nazvan je Lovački zaseok.

Ulica 1 u Kosančiću nosi ime Marka Đukića, osnivača Udruženja Vasojevića u Savinom Selu, a ulica 2 po novoj odluci nosi naziv Ulica heroja otadžbine. Zaseok u blizini Kosančića naziva se Kudeljarski zaseok.

Kucura

Dva zaseoka u Kucuri sada se i zvanično nazivaju Salaški zaseok i Atarski zaseok.

Ravno Selo

Nedavno preminuli profesor iz Ravnog Sela Vladimir Kaljević dobio je ulicu koja počinje na pola puta ka Kulpinu, pored “Vinfarma”, a dve poslednje ulice prema Despotovu sada se zvanično zovu Ulica Ružica i Ulica dr Đorđa Sola, narodnog lekara iz Ravnog Sela.

Ulica Ružica i Ulica dr Đorđa Sola u Ravnom Selu

Zmajevo

Od pruge prema putu za Ravno Selo nalazi se Ulica tamburaša, a skroz na drugom kraju sela, sa Stražilovskom, Petra Drapšina i 8. marta ukršta se Ulica Milunke Savić, koja nosi ime po našoj heroini, najodlikovanijoj ženi u Prvom svetskom ratu. Rođeni Zmajevčanin, tamburaška legenda Sava Vukosavljev, dobio je Srbobranski put, koji počinje od Lenjinove i prolazi pored groblja, dok se Turijski put po novoj odluci zove Ulica Teodore Lazarević, po ćerki kneza Lazara i kneginje Milice. Put prema Sirigu zvanično je nazvan Siriška ulica.

Ulica Milunke Savić, Zmajevo

M.V.