Učenici OŠ „Isa Bajić“ obeležili Međunarodni dan maternjeg jezika

291

KULA - Učenici Osnovne škole "Isa Bajić" iz Kule obeležili su Međunarodni dan maternjeg jezika, zajedno sa vršnjacima iz Republike Hrvatske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je u okviru eTwinning projekta “Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2019”, čiji su osnivači Edita Kevro, profesorica bosanskog jezika i književnosti u JU OŠ „Drežnica“ (Mostar) i Valentina Mujičić, profesorica srpskog jezika i književnosti u OŠ „Isa Bajić“ Kula

Tema projekta je usko povezana sa temom UNESCO-a povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika 2019. godine: „Starosjedilački / domorodački / autohtoni jezici važni za razvoj, izgradnju mira i pomirenje” (IYL19). Ideja projekta je da učenici, pripadnici različitih kultura, zajedno obeleže Međunarodni dan maternjeg jezika 2019. na zabavan i inovativan način.

Partnerstvu između autora projekta Edite Kevro i Valentine Mujičić pridružile su se brojne škole iz regiona kao partneri u projektu. Autorka projekta je za učenike osmislila uloge paleografskih ambasadora koji su ostvarili izuzetnu saradnju u projektu.

“Radujemo se zajedničkom učenju kroz istraživačke zadatke i saradnju. U projektu ćemo predstaviti najznačajnije spomenike naše pismenosti. Istražujemo i poetska srednjovekovne dela i muziku tog vremena. Nadamo se da ćemo kroz sličnosti i razlike napraviti mostove prijateljstva sa učesnicima projekta”, poruka je paleografskih ambasadora OŠ „Isa Bajić“ Kula.

Projektne aktivnosti se odvijaju od 18. do 22. februara, a projekat završava 28. februara. Da su deca najbolji ambasadori svedoči i njihova diplomatska komunikacija, ali i brojne projektne aktivnosti u kojima su iskazali paleografsko znanje i izuzetnu kreativnost.