Damjanović: Najveći problem u Sivcu kanalizaciona mreža i atmosferski kanali

1390

SIVAC - Projekat "Mesna zajednica u službi građana" nastavljamo razgovorom sa sekretarom Mesne zajednice Sivac Bobanom Damjanovićem koji je za čitaoce našeg portala otkrio koji su projekti u planu, ali i šta to najviše muči stanovnike Sivca.

Boban Damjanović, sekretar MZ "Sivac" / Foto: N. Janjanin

NM: Kako ste zadovoljni sprovedenim aktivnostima mesne zajednice iz prethodne godine?

Damjanović: Svedoci smo da je 2018. godina, što se tiče uređenja Sivca, bila jedna od najboljih u prethodnoj deceniji. Ponosni smo, što smo uspeli toliko toga da uradimo za naše građane, da omogućimo bolje uslove života i da pokažemo da zajedničkim snagama Sivac ide napred. U protekloj godini uredili smo putnu infrastrukturu naselja. Prevashodno smo rekonstruisali državni put kroz naselje, a zatim su sanirane i asfaltirane mnoge ulice i parking mesta, kao i prilaz vrtiću i osnovnoj školi. Jedna od najvećih investicija, bila je izgradnja sportske hale, čime smo dobili savremen i potpun opremljen sportski objekat sa kojim se ponosimo. Takođe, uredili smo i stadion sportskog kluba „Polet“, koji je pripao mesnoj zajednici na upravljanje. Na stadionu su postavljeni nova ograda i reflektori, a u toku su pripreme i za postavljanje novog zida i pokrivanje tribina.

Izgrađen je bunar koji pijaćom vodom snabdeva celo naselje. Postavili smo dekorativnu rasvetu na javne institucije i trudimo se da higijena javnih površina bude na visokom nivou. Znamo da veliki problem za naše naselje predstavlja nedostatak atmosferskih kanala, zbog čestih poplava nakon padavina, pa smo započeli sanaciju i rekonstrukciju istih. U saradnji sa nadležnim institucijama, izvršili smo zamenu drvenih bandera sa betonskim, a u toku je i provera svih ostalih, kako bi se sve dotrajale bandere zamenile novim. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške lokalne samouprave. Pored Opštine i preduzeća „Bačka“ Sivac, JKP „Radnik“ daje veliki doprinos uređenju naselja. Na našu inicijativu, preduzeće „Bačka“ obezbedilo je neophodnu opremu za vrtić „Čuvari osmeha“, kao i za Osnovnu školu „20.oktobar“.

Centar Sivca / Foto: J. B.

NM: Kakve aktivnosti planirate u tekućoj godini?

Damjanović: Ove godine planiran je završetak sanacije atmosferskih kanala. Cilj nam je da se ovaj problem u potpunosti reši. Takođe, imajući u vidu da smo jedno od većih naselja, želja nam je da centar u potpunosti uredimo po ugledu na moderna naselja. Pred nama je i projekat izgradnje crpne stanice kod Malog mosta, kao i izrada projektne dokumentacije za zatvoreni bazen pri osnovnoj školi. U saradnji sa Elektroprivredom, u planu je rekonstrukcija javne rasvete i modernizacija upravljanja u slobodnostojećim ormarima u celom naselju. Što se tiče putne infrastrukture, izgradnja puta Sivac-Mali Stapar, jedan je od prioriteta.

 

NM: Šta se nalazi na listi prioriteta mesne zajednice?

Damjanović: Pored svih planiranih projekata za ovu godinu, na našoj listi prioriteta nalazi se prvenstveno zadovoljenje potreba građana i poboljšanje komunikacije sa njima, jer oni i njihove sugestije su pokretači naših akcija. Zbog svih građana Sivca, a prevashodno mlađih generacija, mi pokrećemo projekte kako bi naše naselje bilo što uređenije i lepše. Trudićemo se da što više animiramo kako građane, tako i sva udruženja sa teritorije Sivca, da uzmu učešće u predstojećim konkursima Opštine, Pokrajinske i Republičke vlade.

JKP „Radnik“ SIvac / Foto: N. Janjanin

NM: Kakvu saradnju imate sa drugim institucijama?

Damjanović: Kao što smo i naveli, ovi projekti ne bi uspeli da se izvedu do kraja, da nismo imali podršku lokalne samouprave i ostalih institucija na višim instancama. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa JKP „Radnik“, preduzećem „Bačka“ Sivac, obrazovnim institucijama i udruženjima, zajedničkim snagama radimo na velikom projektu, projektu lepšeg i boljeg Sivca.

 

NM: Na koji način ostvarujete komunikaciju sa građanima?

Damjanović: Komunikacija sa građanima je svakodnevna. Lično u prostorijama mesne zajednice, u pisanoj formi i putem telefona. Uredno ažuriramo oglasnu tablu, kao i samu internet stranicu mesne zajednice. Otvoreni smo za saradnju i pozivamo sve građane da svojim sugestijama pomognu u radu naše mesne zajednice.

 

NM: Šta biste izdvojili kao najveći problem u mesnoj zajednici?

Damjanović: Najveći problem u našem naselju, čega smo svesni te pronalazimo načine kako da to što efikasnije rešimo, je kanalizaciona mreža i atmosferski kanali.

Sve članke iz rubrike “Mesna zajednica u službi građana” možete pronaći – OVDE.