Koliko se promenila tehnika snimanja venčanja i svadbi

186

Sigurno je svako od vas barem jednom u životu bio na nekom venčanju. Ako niste bili na svom, onda ste bili kod rodbine, kumova, komšija, prijatelja iz srednje škole, kod druga iz vojske… Osim što za svadbu morate lepo da se obučete, postoji još nešto što morate da uradite, a ima veze sa kamerom.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Da, morate da budete lepi, morate da “ispadnete” zgodni iz svakog ugla i morate uvek da se smeškate kad snimatelj prolazi ispred vas, pa čak i kad stavljate treću sarmu u tanjir, ako je kamera ispred vas, morate to da uradite graciozno i sa osmehom. Naravno, svima je muka od ovoga, a snimatelji nekada mogu da budu posebno motivisani da snimaju sve, od mrlje od znoja ispod pazuha, ispalih prstića iz štikli, preko tetkinih brkova i komletne ceremonije sečenja torte, do poslednjeg parčeta na tacni.

Detaljno snimanje svadbi je kod nas postalo popularno negde početkom 80ih godina, sa pojavom VHS kaseta i video plejera za široke narodne mase. U to vreme, nije svaki fotograf snimao svadbe, zato što je pre svega oprema bila skupa, a takođe je bio primetan i nedostatak tehničkog znanja. Međutim, videvši jedni od drugih, snimanje svadbe je postao default već na samom početku i mladenci (ali i uža rodbina) su zahtevali da se svadba snima od samog početka kada se kreće po mladu, pa do ranih jutarnjih časova. Bilo je tu i ekstremnih situacija pogotovo u konzervativnijim sredinama gde su snimatelji provodili i nekoliko dana u svom poslu, pa je početak trake bio još tamo kad se sklapao šator, a kraj dva dana kasnije, kod kuma u garaži u kontuzovanom stanju od velike količine alkohola. Da se razumemo, ovakvih slučajeva ima i danas i to najviše u istočnoj Srbiji i na samom jugu, a najviše u mestima gde je veliki broj gastarbajtera.

Ako na kratko ignorišemo ogroman posao i veliki broj radnih sati koje snimatelj provede na nogama, na kraju svega ostanu VHS kasete koje se podele rodbini, a jedna se stavi u vitrinu u arhivu među ostale stvari koje se nikada više neće koristiti. Životni vek tih kaseta je dugačak, ali one obično budu pogledane jednom, možda dva puta sa čestim ubrzavanjem i tu odlaze u zaborav. Morate priznati, ko je ikada posle nekoliko godina uzeo da pogleda kasetu od tri sata ili set kaseta ukupnog trajanja 18 časova sa ujakove svadbe iz Mošorina?! Niko. Nikada.

U to vreme, svadbe su se snimale najviše zbog gostiju, ali ne da bi oni posle imali video materijal koji nikada neće pogedati, već da bi domaćini kompletan događaj podigli na viši nivo i pokazali u kolikoj malograđanštini zapravo žive. Oni koji su imali malo više para, znali su da angažuju i po nekoliko snimatelja koji su besomučno ponavljali kadrove i snimali svaki zalogaj, svakog gosta.

Pojavom digitalnih kamera i izbacivanjem “kasetica”, broj radnih sati snimatelja se smanjio, pa je polako počela blaža selekcija kadrova i nije se snimalo bukvalno sve, kao na utakmici. Pored toga što postoje tehnički limiti i što je obrada digitalnog snimka kompleksnija i zahteva više vremena i računarske opreme, trendove u snimanju su shvatili i mladenci kojima je jasno da će taj snimak brzo pasti u zaborav. Porastom svih troškova organizovanja svadbi, odlaze u zaborav i snimci od po nekoliko časova. Kao i svuda, trendovi se menjaju polako, pa ni ovaj preokret nije došao preko noći.

Danas, u moderno doba, snimanje svadbe se svelo na dva čoveka sa profesionalnim digitalnim fotoaparatima visoke rezolucije spojenih na stabilizatore koji povremeno “uhvate” par interesatnih kadrova kao što su, dolazak bliže rodbine, prvi ples mladenaca, par sekundi kako se seče torta i po koji kadar do sredine večeri. Na ovakvu tehniku uticalo je i to što se svadbe i ceremonija venčanja održavaju u posebnim svečanim salama namenjenim za takve stvari, pa nema odlaska po mladu, nema zajedničkog odlaska u crkvu ili kod matičara, već sve bude rešeno na jednom mestu.

Na kraju, mladenci dobiju DVD na kome se nalazi snimak od sat vremena ili ako su snimatelji baš moderni, dobiju link do YouTube kanal na kome se nalazi još kraća verzija svadbe. Takođe, sada su popularni i inserti, kao highlights celog događaja, koji se obično postavljaju na društvene mreže Facebook i Instagram.

Na ovo sve znatno utiče i razvoj mobilnih uređaja, pa gosti sami snimaju šta žele i na taj način prave neku vrstu večnih uspomena u digitalnom svetu… Sve u svemu, mnogo je lepše kad u tanjir ubaciš tri parčeta pečenja i pola činije kupus salate, znajući da ti kamera neće izbrojati svaki zalogaj.