Poljoprivredna stručna služba Vrbas obeležila šezdeset godina postojanja

642

VRBAS - Poljoprivredna stručna služba Vrbas priredila je danas svečanu akademiju povodom obeležavanja značajnog jubuleja, 60 godina od osnivanja.

Foto: vojvodina.gov.rs

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević istakao je ovim povodom da je ova stručna služba, tokom šest decenija postojanja, bila rasadnik vrhunskih stručnjaka i bavila se unapređenjem poljoprivrede u Zapadnobačkom okrugu.

“Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vam se obratim povodom velikog jubileja – šest decenija uspešnog rada ove stručne službe u Vrbasu, čija je reputacija, sticana pre svega znanjem, posvećenošću i pregalaštvom svih onih generacija agronomskih stručnjaka, koje su svih ovih godina bile u službi neposrednih poljoprivrednih proizvođača”, istakao je Radojević i istovremeno ukazao na važnost koju je ova služba imala u povezivanju sa naučnim institucijama i svima onima koji učestvuju u kreiranju mera agrarne politike.

Radojević je naglasio da se glavni ciljevi stručnih savetodavnih službi ogledaju u njihovom stručnom i savetodavnom radu, posvećenosti u edukaciji poljoprivrednih proizvođača u vezi sa širenjem i transferom naučnih saznanja ka poljoprivridnicima, u oblasti novih tehnologija, inovacije, kao i novih trendove u proizvodnji. To je, kako je dr Radojević istakao, ključ u postizanju boljih proizvodnih rezultata značajnih za unapređenje i razvoj poljoprivredne proizvodnje, te razvoj seoskih zajednica u kojima poljoprivrednici žive i rade.

Radojević je istakao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u značajnoj meri podržava rad poljoprivrenih stručnih savetodavnih službi, posebno u okviru njihovih savetodavnih poslova i prognozno-izveštajne službe koja ima ogroman značaj zbog blagovremenog uočavanja štetnih organizama i bolesti, signalizirajući poljoprivrednicima kada je pravi momenat za upotrebu pesticida. Ovo, kako je Radojević naveo, dovodi do zajedničkog cilja a to je integralna poljoprivredna proizvodnja.

On je podsetio da je Sekretarijat u poslednjih par godina poljoprivrednu stručnu službu u Vrbasu subvencionisao sa 70 miliona dinara. Radojević je ukazao da ono što predstavlja izazov za sve u ovoj saradnji, posebno za zaposlene i menadžment Poljoprivredne stručne službe u Vrbasu, jeste primena najsavremenijih dostignuća, saznanja i tehnogije kako bi naša poljoprivredna gazdinstva učinili konkurentnijim i održivim.

Direktor Poljoprivredne stručne službe Vrbas Aleksandar Đuričković podsetio je da ova služba svojim radom, osim opštine Vrbas, pokriva i opštine Kulu, Srbobran i Bečej, gde je u privatnom i državnom vlasništvu 142.000 hektara obradivih površina.

Foto: vojvodina.gov.rs

On je naveo da je reč o opštinama koje po statistici spadaju red onih sa najplodnijim oranicama u Vojvodini, ukazujući da je Poljoprivredna stručna služba na usluzi poljoprivrednicima ovih opština u domenu savetodavnog posla, analize zemljišta, izdavanja fitosertifikata, podrške u savetovanju u vezi sa tretiranjem zemljišta, kao i sve ostale prognoze potrebne poljoprivrednicima za bolje prinose.

Đuričković je ukazao da posebnu pažnju u svom radu ova služba obraća na jačanju svesti o značaju očuvanja životne sredine i stvaranju navika za racionalnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja i mineralnih hraniva. Na ovaj način se posebno doprinosi očuvanju prirodnih resursa i unapređenju proizvodnje, kako bi ona bila ekonomičnija, kvalitetnija i zdravstveno bezbednija.