Uspešna saradnja obrazovno-vaspitnih i javnih institucija opštine Vrbas

366

VRBAS - U nedelju 3. marta, u organizaciji Srpskog hemijskog društva (SHD) i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Školske uprave Novi Sad (MPNTR ŠU Novi Sad), u OŠ "Branko Radičević" u Ravnom Selu održano je takmičenje iz hemije za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola iz opštine Vrbas.

Foto: SHD-HDV Podružnica Vrbas

Nakon vremena predviđenog za rešavanje zadataka, u trajanju od dva časa, a posle zasluženog predaha, dok su nastavnici-članovi Komisije pregledali zadatke i formirali rang listu sa bodovima koje su takmičari postigli, učenicima se ispred organizatora takmičenja obratila dr Tamara Premović, naučni saradnik, saradnik MPNTR ŠU Novi Sad, član Predsedništva SHD i Predsedništva SHD-HDV, osnivač i predsednik Podružnice Vrbas SHD-HDV. Prisutni osnovci su obavešteni o SHD, o ciljevima, članstvu i raznovrsnim aktivnostima Društva i Podružnice Vrbas, osnovane 2016. godine.

Mladi hemičari pokazali su posebno interesovanje za istorijat SHD Društva, jednog od najstarijih i najuticajnijih učenih društava na našim prostorima, formiranom daleke 1897. godine. Potom su takmičari uzeli aktivno učešće u interaktivnom predavanju dr Tamare Premović, naučnog saradnika na temu „Pretraživanje interneta, prikupljanje i citiranje stručne literature“, i na taj način saznali kako da na najbolje, najbrže i najlakše načine pretražuju stručnu literaturu i prikupljaju validne i verifikovane informacije iz oblasti hemijsko-tehnoloških disciplina, ali i drugih nastavnih i vannastavnih sadržaja. Učenici su bili upoznati i sa pojmovima u vezi sa autorskim pravima i kako da na pravilan način preuzimaju podatke iz literature.

Foto: SHD-HDV Podružnica Vrbas

Pred kraj ovog edukativnog druženja, a u cilju razvijanja i unapređenja međupredmetnih kompetencija i davanju doprinosa u sticanju jasnijeg uvida o značaju i primenljivosti hemijsko-tehnoloških i srodnih disciplina, talentovani osnovci iz opštine Vrbas bili su u prilici da pogledaju film „Od crne bare do danas“. Ovaj film je produkt uspešne saradnje JKP „Komunalac“ Vrbas i Gradskog muzeja Vrbas, a deo je projekta „Pozovi komšiju u muzej“, o kome su prisutni osnovci takođe dobili sve potrebne informacije i poziv da se, sa svojim porodicama, komšijama, drugarima i nastavnicima iz škola iz kojih dolaze, pridruže istom.

Foto: SHD-HDV Podružnica Vrbas

Učenici su upoznati i o Stalnoj postavci Gradskog muzeja Vrbas „Čovek i priroda, sklad suživota“, koja obrađuje period dug više od 8.000 godina počev od praistorije pa sve do početka Drugog svestkog rata, a koja obuhvata brojne teme: arheološka istraživanja na teritori Vrbasa, Seobe i kolonizacije, Vrbas u ratovima, Građansko društvo Vrbasa, Kulturnu istoriju, Duhovni život, Modu, Zanatstvo, Industriju, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Jožef Kiš i Veliki bački kanal, Jožef Pehan-umetnik na razmeđi vekova, Etno kutak. Kao deo stalne postavke je i Istorija školstva i nameštaj apoteke „Kod Krune“ farmaceuta Milete Leskovca iz Starog Vrbasa iz 1895. godine.

Takmičari su obavešteni i pozvani da se odazovu u što većem broju i na likovno-literarni konkurs JKP „Komunalac“ Vrbas, pod nazivom „Voda izvor života„, koji je namenjenom svim predškolcima, osnovcima i srednjoškolcima iz opštine Vrbas. Ovaj projekat JKP „Komunalac“ Vrbas realizuje uz podršku Opštine Vrbas i Gradske biblioteke „Danilo Kiš“.

Poseta muzeju, uz stručno tumačenje i učešće na aktuelnim likovno-literarno konkursima može doprineti proširivanju i produbljivanju znanja naše omladine, ne samo iz hemijsko-tehnoloških i srodnih disciplina, već nesumnjivo i razvoju brojnih međupredmetnih kompetencija učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i građana svih starosnih kategorija na našim područjima.

Na samom kraju učenicima i nastavnicima se ispred organizatora još jednom obratila dr Tamara Premović, koja je prisutnima predočila rezultate i uručila prigodne nagrade. U ime organizatora dr Premović se zahvalila na uspešnoj saradnji u realizaciji ovih aktivnosti JKP „Komunalac“ Vrbas i Gradskom muzeju Vrbas. Naročita zahvalnost bila je upućena darodavcima nagrada najuspešnijim takmičarima, Kulturnom centru Vrbas i Džudo klubu „Tori“ Vrbas, koji su pažljivo odabranim knjigama i besplatnim članarinama dali doprinos pravilnom i srećnom odrastanju i svestranosti osnovaca iz opštine Vrbas.

Foto: SHD-HDV Podružnica Vrbas

„Ispred organizatora ovog takmičenja, MPNTR ŠU Novi Sad i SHD, zahvaljujem se svima koji su pomogli da ovo takmičenje ne bude samo naticanje, već lep i zanimljiv edukativan dan, u kome smo svi uživali. Upućujem zahvalnost svim učesnicima ovih izuzetno uspešno realizovanih aktivnosti, a naročito našim mladim nadama hemije, našim učenicima, kao i svim kolegama nastavnicima i saradnicima u nastavi koji daju značajan doprinos popularizaciji hemijsko-tehnoloških i srodnih disciplina, i nemerljiv doprinos u sticanju i razvijanju pravilnih životnih navika i stilova naše omladine. Opravdali ste naša očekivanja i uskoro će najbolje plasirani imati priliku da uz pomoć nastavnika, svoja znanja i veštine pokažu i na okružnom takmičenju u Novom Sadu. Upamtićemo vaša imena, vi ste naši naslednici, budući tehničari, inženjeri, nastavnici, profesori, pronalazači, doktori nauka, naučni radnici, a pre svega zdravi i srećni mladi i uspešni ljudi. Na nama odraslima je da i dalje činimo sve što je u našoj moći da vam na tom putu pružimo maksimalnu moguću podršku i pomoć. U Srpsko hemijsko društvo i Podružnicu Vrbas ste uvek dobrodošli! Dragi učenici i drage kolege nastavnici, hvala vam što ste nas danas učinili srećnim i ponosnim, danas smo svi pobednici! Neka tako bude i ubuduće!“, istakla je dr Premović.