Besplatni udžbenici u školskoj 2019/2020 godini za određeni broj osnovaca

2140

SRBIJA - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbediće besplatne udžbenike i u školskoj 2019/2020 godini za određeni broj učenika osnovnih škola.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Na besplatne udžbenike imaju pravo učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci socijalne pomoći), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja Republike Srbije.

Od prvog do četvrtog razreda besplatni će biti udžbenički kompleti iz srpskog ili maternjeg jezika, matematike, sveta oko nas, prirode i društva i stranog jezika. Osim srpskog ili maternjeg jezika i matematike, učenici viših razreda osnovne škole, koji pripadaju navedenim kategorijama, dobiće udžbenike za prvi strani jezik, geografiju, hemiju, istoriju, fiziku i biologiju.

Škole podatke o učenicima treba da dostave do 18. marta 2019. godine.

Kako upis učenika u prvi razred traje do 31. maja, škola će uraditi procenu broja učenika prvog razreda koji ostvaruju pravo, na osnovu broja prijavljenih učenika u ostalim razredima.