Ilona Sabo Kiškarolj: Ako smatramo da nešto ne funkcioniše, odmah reagujemo

911

KULA - Sekretar Mesne zajednice Donji grad u Kuli Ilona Sabo Kiškarolj bila je naš sagovornik u okviru projekta "Mesna zajednica u službi građana". Ona nas je upoznala sa sprovedenim aktivnostima u mesnoj zajednici i otkrila nam planove za tkuću godinu.

Mesna zajednica Donji grad / Foto: B. Grbić, fotopres.com

NM: Kako ste zadovoljni sprovedenim aktivnostima mesne zajednice iz prethodne godine?

Ilona: U prethodnoj godini trudili smo se da ostvarimo što više zacrtanih planova i da izađemo u susret svakom građaninu naše mesne zajednice. U saradnji sa njima i uz njihove sugestije, uvideli smo određene nedostatke, a zatim naše aktivnosti usmerili kako bismo ih rešili. U 2018. godini dosta toga je urađeno. Od većih investicija izdvojili bismo izradu fekalne kanalizacione mreže u ulicama Ive Andrića, Pionirskoj, Omladinskoj, Gal Lasla, Košut Lajoša i Radnoti Mikloša. Mnoge ulice, odnosno putna infrastruktura u njima je rekonstruisana. Ulice Petra Drapšina, Josipa Kramera i Bačke su popravljene, a kolovoz je presvučen novim asfaltom. Posle dosta godina, stanari Štofarske zgrade, dobili su novi prilaz, presvučen asfaltom. Mostovi koji spajaju Gornji i Donji grad, takođe su obuhvaćeni rekonstrukcijom putne mreže. Udarne rupe su sanirane i stavljen je novi asfalt. Rešen je i problem bankina, koje su popravljene i učvršćene.

Najmlađima smo obezbedili potpunu rekonstrukciju terena na  Jarošu, a na igralištu Geder popravljene su tribine i rekviziti, te postavljeni novi reflektori. Postavljanjem semafora na uglu ulica Veljka Vlahovića i 16. divizije, bezbednost učesnika u saobraćaju, a posebno učenika koji koriste ovu putanju do škole, podignuta je na viši nivo. U mnogim delovima grada je postavljena nova saobraćajna signalizacija. Stanari Ulice Petra Drapšina priključeni su na novoizgrađenu vodovodnu mrežu, a u Ulici Ive Andrića zamenjene su dotrajale vodovodne cevi. Autobusko stajalište prema Ruskom Krsturu je rekonstruisano, zamenjene su drvene bandere i ne treba zaboraviti da su postavljene nove oglasne table i zaštitne ograde.

Što se tiče aktivnosti želim da istaknem sada već ustaljenu akciju prikupljanja odeće, igračaka i pomoć ugroženim porodicama, tu je i akcija dobrovoljnog davanja krvi koju organizujemo četiri puta godišnje. Ispratili smo prvi krug Senior kartica i izlazili u susret našim starijim građanima, a sada smo već pripremljeni za drugi krug koji sledi. Redovno vršimo kontrolu ulične rasvete i pratimo prijave kvarova uz pomoć građana. Gledamo da što pre odreagujemo i otklonimo svaki problem. Sve poslove radimo u saradnji sa lokalnom samoupravom i JKP „Komunalac“. Mesna zajednica je inicijator u saradnji sa građanima, dok stručne poslove odrađuju odgovarajuće službe.

 

NM: Kakve aktivnosti planirate u tekućoj godini?

Ilona: U ovoj godini trudićemo se da ostvarimo postavljene ciljeve i da održimo kontinuitet u uređenju naše mesne zajednice. Od planiranih aktivnosti, koje želimo da sprovedemo u ovoj godini, kao najbitnije izdvojio bih završetak izgradnje fekalne kanalizacione mreže i priključenje domaćinstava na istu, nastavak sanacije i presvlačenja kolovoznih konstrukcija i trotoara. U planu je i izgradnja otresišta kod drvenog mosta, održavanje atmosferskih kanala i zamena dotrajalih vodovodnih cevi. Nastavićemo i sa održavanjem igrališta i sportskih terena. Pratićemo početak radova na izgradnji bazena i sportskog centra. Manifestacije koje su već postale tradicija u našem gradu svesrdno ćemo podržati i potruditi se da ih učinimo boljima. Tu su nam Dani tradicije, paljenje badnjaka na Jarošu, kao i mnoge izložbe.

 

NM: Šta se nalazi na listi prioriteta mesne zajednice?

Ilona: Prioritet nam je priključenje na fekalnu kanalizacionu mrežu, na teritoriji čitave mesne zajednice, kako bi se pristupilo čišćenju Begejca i rešio dugogodišnji ekološki problem našeg grada. Upoznaćemo i približiti građanima Projekat refome poreza na imovinu i potruditi se da brzo i efikasno odgovorimo na njihove potrebe.

 

NM: Kakvu saradnju imate sa drugim institucijama?

Ilona: Saradnja sa lokalnom samoupravom i svim njenim službama je izuzetno dobra. Javna preduzeća nam takođe puno pomažu u našem radu, naročito JKP „Komunalac“, koji izlazi u susret svim našim zahtevima.

 

NM: Na koji način ostvarujete komunikaciju sa građanima?

Ilona: Svakodnevno smo na raspolaganju građanima u našoj kancelariji. Mogu da nam se obrate lično ili telefonom, na broj 025/728-030. Otvorena su vrata prema svim civilnim, sportskim i kulturnim organizacijama. Takođe, u našim prostorijama je omogućeno održavanje sastanaka udruženja koja nemaju svoj prostor. Po potrebi organizujemo zborove građana ili podelu obaveštenja. Članovi saveta su takođe na raspolaganju svim građanima.

 

NM: Šta biste izdvojili kao najveći problem u mesnoj zajednici?

Ilona: Mislim da o problemima ne možemo govoriti jer ako nešto smatramo da ne funkcioniše, odmah reagujemo i otklonimo iste.

Sve članke iz rubrike “Mesna zajednica u službi građana” možete pronaći – OVDE.