Kviz: Koliko znate o katarakti?

221

Najčešći oblik katarakte ili sive mrene je tzv. senilna katarakta, koja nastaje uglavnom nakon 55. godine života. Karakteriše je zamućenje i povećana tvrdoća sočiva, što dovodi do umanjenja vida.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Iako je veoma često oboljenje, katarakta i dalje predstavlja veliku nepoznanicu, pa pacijenti zbog nedovoljne informisanosti neretko odlaze kod lekara tek u fazi uznapredovale katarakte, kada je operacija rizičnija, a oporavak dugotrajniji.

U nastavku vam predstavljamo najvažnije informacije o katarakti, obuhvaćene kratkim kviz pitanjima. Odvojite par minuta i testirajte vaše znanje.

  • Moguće je da osoba ima kataraktu, a da to ne primeti. 

Ovo je istina! 

Katarakta se razvija postepeno. U početnoj fazi, pacijenti najčešće ne primete značajnije pogoršanje vida ili pak slabije umanjenje vida pravdaju potrebom za jačom dioptrijom.

  • Simptomi koji ukazuju na postojanje katarakte su:

a) zamućen vid
b) duple i maglovite slike
c) loš noćni vid, naročito pri noćnoj vožnji
d) osetljivost na svetlo
e) beličasta i siva zenica
f) sve navedeno

Tačan odgovor: f)

Katarakta najčešće napreduje polako, mada se ređe može razviti veoma brzo. Osobe prvo primećuju zamućenje vida, nejasne i mutne slike, dok se nakon toga postepeno javljaju i drugi navedeni simptomi.

  • Razvoj katarakte je moguće sprečiti.

Ovo je zabluda!

Katarakta nastaje kao prirodan proces starenja organizma i na njenu pojavu nije moguće uticati. Vremenom, sočivo u oku postaje zamućeno, što izaziva smanjenje vidne oštrine.

  • Kako se katarakta može izlečiti?

a) Lekovima
b) Specijalnom ishranom i vitaminima
c) Naočarima sa jačom dioptrijom
d) Operacijom

Tačan odgovor: d)

Jedini način izlečenja katarakte je operacija sa ugradnjom intraokularnog sočiva, koje ostaje trajno u oku preuzimajući funkciju prirodnog sočiva.

  • Ne treba čekati poslednji stadijum bolesti, da bi se izvršila operacija.

Ovo je istina!

Operaciju treba izvršiti onda kada katarakta počne da otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Što se operacija izvrši u ranijoj fazi bolesti, sam zahvat je lakši i bezbedniji, oporavak brži i komforniji, a rezultati operacije pouzdaniji.

  • Operacija je bolna, dugo traje i na oko se postavljaju šavovi.

Ovo je zabluda!

Operacija traje svega 5-10 minuta a zahvaljujući anesteziji koja se daje u obliku kapi, potpuno je bezbolna. Najsavremenija metoda je ultrazvučna operacija katarakte, koja se vrši na minimalni rez, te se ne stavljaju konci i rana brzo zarasta.

  • Nakon operacije katarakte, obavezna je hospitalizacija.

a) Obavezno je ležanje u bolnici mesec dana
b) Pacijent leži u bolnici nekoliko dana
c) Odmah nakon operacije pacijent ide kući

Tačan odgovor: c)

Posle operacije, pacijent prima potrebne medikamente, dobija uputstva u vezi korišćenja terapije i propisanog higijenskog režima i uz obaveznu pratnju odlazi kući. Sutradan dolazi na obaveznu kontrolu.

  • Oporavak posle operacije traje mesecima.

Ovo je zabluda!

Kod većine pacijenata se postiže značajno poboljšanje vida već nakon dan-dva. Povratak svakodnevnim obavezama je moguć nakon 5-7 dana, dok se teže fizičke i sportske aktivnosti ne savetuju u prve 3 do 4 nedelje.

Zahvljujemo se osoblju Centra za lasersku hirurgiju oka „Perfect Vision“ iz Subotice, koje nam je pružilo odgovore na sva pitanja u kvizu.

„Perfect Vision“ se nalazi u Ulici Senćanski put 3 u Subotici. Možete ih kontaktirati putem telefona 024/55-75-75 i 060/557-57-54 ili na mejl [email protected].