(INTERVJU) Suzana Puškaš: Moja vodilja je stvaralačka energija koja je neiscrpna

1286

KULA - Uoči još jednog od bezbrojnih odlazaka na trening joge, razgovarali smo sa instruktorkom joge, Suzanom Puškaš.

U poznatom kulskom kafiću „Duga“, Suzana nam je otkrila najvažnije momente svog životnog puta, od prvih interesovanja za jogu do odluke da joj to bude životni poziv. U razgovoru za Portal „Naše mesto“, ona nam govori o jogi kao načinu života, o efektima koje ima na naš svakodnevni život, o brojnim interesovanjima, kao i o njenim budućim koracima.

Naravno, nismo propustili priliku da pitamo Suzanu da li je oduvek bila srećne ruke. Ona je već skoro godinu dana vlasnica novog stana u Beogradu, koji je dobila u sklopu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“. Suzana odiše mirnoćom, a ono što je krasi je entuzijazam i posvećenost onim čime se bavi. I nije važno da li je to čas joge ili spremanje nekog omiljenog jela za ukućane.

NM: Kada je počelo tvoje interesovanje za jogu?

Suzana: Počelo je još u detinjstvu, ali je bilo potrebno da prođe mnogo godina prepoznavanja da bih se odlučila da baš to bude moj životni poziv. Moj prvi susret sa jogom se zapravo desio tako što mi je moja kuma iz Subotice pokazala neke vežbe koje su mi odmah privukle pažnju. Ona se 40 godina bavila jogom i nekako je bila primer kako biti srećan i slobodan od dogmi, što u vreme 80-ih nije bio lako prihvatljiv način život. Sećam se da sam još u prvom razredu osnovne škole, ni sama ne znam kako, improvizovala neke joga vežbe. Roditelji su bili baš začuđeni kada su me zatekli u tom položaju. Upisali su me na gimnastiku i tako je počela moja ljubav prema vežbama i gimnastici. Pored toga, išla sam u muzičku školu i svirala violinu. Bio je to lep period u mom detinjstvu, ali nisam ni sanjala da ću se kasnije mnogo ozbiljnije baviti jogom. Veliki preokret u mom životu se desio 2006. godine, kada sam bila pod raznim spoljašnim pritiscima. Čitala sam puno, posebno o duhovnom razvoju, tako da sam rešila da se bavim nečim konkretnim, što će mi pomoći da otklonim stres i neke neprijatne životne situacije. U to vreme časovi joge su se držali u Pionirskom domu u Kuli. Išla sam redovno na te časove i sve više uviđala da je to ono što želim. Mogu slobodno da kažem da je od tada joga za mene način življenja.

 

NM: Kojom vrstom joge se baviš? O čega se sastoji čas joge?

Suzana: Bavim se hatha jogom. To je drevna metoda samorazvoja koja podrazumeva i upotrebu tehnika kao fizičkih položaja. Joga je terapija za naše telo i dušu, a sastoji se od asana (vežbe), kontrole prane kao energije koje postižemo putem disanja, kao i od relaksaciono meditativnih vežbi i dubokog opuštanja. To nisu samo fizičke vežbe koje utiču na telo već one naravno utiču i na naše zdravlje. Vežbanje treba da bude, pre svega preventivno, ali sa druge strane može da utiče na smanjenje ili otklanjanje stresa koji je sve više prisutan u našoj svakodnevici. Takođe, vežbe utiču na naše celokupno mentalno i duhovno stanje. Ukoliko se redovno praktikuju, javlja se osećaj zadovoljstva i unutrašnjeg ispunjenja. Moj učitelj Jadranko Miklec kaže da je telo naš hram u kome pulsira životna energija, koju treba da spoznamo i pustimo je da se slobodno izražava.

 

NM: Kome je sve joga namenjena?

Suzana: Joga je metod da prebrodimo ne samo svakodnevne sutuacije, već i da što bolje upoznamo sebe. Joga je namenjena svim generacijama, od najmlađeg do najstarijeg uzrasta. Jogu sve više praktikuju vrhunski sportisti da bi postigli još bolje rezultate, ali i umetnici, deca, osobe sa posebnim potrebama i svi oni koji žele da urade nešto dobro za sebe. Planiram da pokrenem časove joge za najmlađe. Joga je važna zbog toga što utiče na kvalitet našeg života i što tako podstičemo naše potencijale da dođu do što većeg izražaja odnosno do našeg bića. Osnova našeg postojanja je da budemo bolji, kao i da neprestano učimo i usavršavamo se.

NM: Od studija u Holističkoj akademiji u Beogradu, koje si upisala u svojim 40-tim godinama i diplomskog rada koji pišeš na temu „Joga za decu“, pa sve do časova joge koje redovno praktikuješ tokom nedelje i kućnih obaveza, nameće se pitanje: Kako sve to postižeš?

Suzana: Entuzijam je odgovor. Treba verovati i činiti dobro!

 

NM: Da li su Kuljani zainteresovani za jogu?

Suzana: Ljudi su sve više otvoreni za duhovni razvoj odnosno za rad na sebi. Oni žele da se pokrenu, da urade nešto dobro za sebe, a ono što ih zapravo najviše pokreće je ljubav prema sebi. Na taj način oni pokazuju ne samo zainteresovanost za duhovni razvoj, već to potvrđuju i u praksi.

 

NM: Uoči Nove godine organizovala si još jednu zanimljivu radionicu o joga plesu.

Suzana: Da, u poslednje vreme sve više organizujem razne radionice. Ovoga puta smo se bavili plesom. Ples je jedan od načina da prepoznamo nesvesnu inteligenciju u sebi. To je jedna od onih stvari koje nam donose zadovoljstvo i radost. U svakom slučaju, nastavićemo da se bavimo nekim lepim stvarima koje podstiču našu kreativnost.

 

NM: Na putu tvog duhovnog razvoja, upoznala si neke zanimljive ljude? Kakvi su tvoji utisci?

Suzana: Mnogo interesantnih ljudi, utisaka i događaja, obeležili su prethodne godine, pa i decenije. Aktivno se bavim jogom od 2006. godine. Upoznala sam velike indijske učitelje joge, od Manhmath Gharothe, koji ima stogodišnji Institut joge u Lonalvi (Indija), koji je nasledio od oca, takođe doktora i učitelja joge. Tu sam srela njegovog učitelja, SRI Guru Maharadž. Pre nekoliko godina sam upisala studije na Holističkoj akademiji u Beogradu. Tu sam upoznala Jadranka Mikleca, Dragana Lončara, Maju Popov i mnoge druge zanimljive ljude. Takođe, imala sam sreću da upoznam Srđana Prvulovića, Miloša Ninkovića iz Vrndže, dr Slobodana Bulata iz Sombora. Savladala sam brojne kurseve, edukacije o thaiterapiji, zdravstveni qi gong itd. Naravno, spomenula bih i instruktore joge koje sam upoznala u Kuli, na samom početku aktivnog bavljenja jogom. To su Jadranka Kulić, Vladimir Kočiš Tubić i Vesna Vujić.

NM: Šta možemo da učinimo za sebe i svoj duhovni razvoj?

Suzana: Nije toliko važno da li se bavimo jogom, plesom, pisanjem ili nekom drugom umetnošću. Bilo koji vid kreativnosti koji izvire iz našeg bića i sopstvenog potencijala je važan. Ukoliko to prepoznamo, treba da podržimo sebe u toj nameri i da budemo istrajni. Kada govorimo o disciplini, govorimo o doslednosti. Važno je da pronađemo neku sportsku ili rekreativnu aktivnost i da ne odustajemo od onog što volimo, od svoje celovitosti. Želim da podvučem da joga nije sport, a ni religija, već način života. Da bi neko postao autentičan predavač, on mora da ima iskustvo, da bih svoje iskustvo prenela joga praktikantima potreban je intenzivan rad na sebi tj. da mogu da stojim iza toga šta radim.

Ukoliko imamo iskustvo možemo biti autentični. Joga kaže, ne veruj, imaj iskustvo. Ako ste religiozni, samospoznaja kroz jogu može vam pomoći da razumete svoju religiju, koja god da je. Ako niste religiozni, niti verujući, joga za vas može biti nauka o samospoznaji. Patanđali kaže da vera nije neophodna, ali može biti od pomoći.

 

NM: Da li si oduvek bila srećne ruke? Od osam miliona koverata, baš tvoja je izvučena u sklopu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“. Kako sada gledaš na to?

Suzana: Dobro se sećam, to je bila subota, 14. april 2018. godine. Bila sam u Beogradu kada sam putem sms poruke, koju mi je poslala drugarica, saznala da sam dobitnik stana u Beogradu. To je bila nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“. Dakle, u tom trenutku je pored mene prolazila litija koja je pevala duhovne pesme, sećam se da su nosili zastavu nekog Arhanđela, saobraćaj je bio obustavljen oko glavne pošte. Sela sam na trotoar u jedan od joga položaja, i onako glasno rekla: „Bože, hvala ti.“ To je bila duhovnost na delu, viša sila na koju ne možemo da utičemo. Moja vera je jaka i oslikava se u svim mojim postupcima.

 

NM: Koji su tvoji dalji koraci? Sigurno imaš neke planove.

Suzana: U ovoj godini me očekuje puno rada, truda, učenja, aktivnosti. Završna sam godina na studijama holističke akademije u Beogradu. Želim da postanem joga učitelj što je stepenica više u odnosu na joga instruktora. To je veoma značajno za mene. Trenutno radim diplomski rad na temu „Joga za decu“, što je zaista nešto novo za mene, ali i tema o kojoj se vrlo retko pisalo do sada.

 

NM: Da li imaš neki životni moto?

Suzana: Moj životni moto je: biti prirodan, biti srećan. Moja vodilja je stvaralačka energija, koja je neiscprna. Za to je potrebna snažna vera i nepokolebljivost.

 

NM: Često govoriš o zahvalnosti. Zbog čega je ona u tvom životu toliko važna?

Suzana: Ako je sreća put, nastavljam da pratim svoj stav, stav sreće i sve što me čini srećnim i zadovoljnim. To me ispunjava entuzijazmom, poletnošću, inspiracijom, to me okrepljuje, to mi daje snagu da napredujem. Smisao je da pronađemo svrhu postojanja, koja se ogleda kroz radost u nama koja se živi. Sreća i radost su naše prirodno stanje. Povratak prirodi je uvek dostupan. Ostvarivanje svoje svrhe je mudrost življenja. Tamo gde postoji zahvalnost nema nezadovoljstva.

Milić Vulović