Graovac: Urađena projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju fabrike vode u Kruščiću

747

KRUŠČIĆ - Predsednik Saveta Mesne zajednice Kruščić Zdravko Graovac odgovorio je na pitanja koja smo mu postavili u okviru projekta "Mesna zajednica u službi građana".

Mesna zajednica Kruščić / Foto: M. V. fotopres.com

NM: Kako ste zadovoljni sprovedenim aktivnostima mesne zajednice iz prethodne godine?

Zdravko Graovac: Mesna zajednica Kruščić je tokom prošle godine imala niz aktivnosti na uređenju i infrastrukturalnom opremanju naselja. Pored intenzivnijeg održavanja javnih površina, uz pomoć lokalne samouprave, uspeli smo da presvučemo asfaltom tri stotine metara puta, da napravimo i asfaltiramo parking ispred osnovne škole, kao i sam ulaz u školu. Inicirali smo zamenu drvenih bandera, kao i postavljanje bandera za uličnu rasvetu na delu puta od preduzeća „Animal komerc“ ka Ulici 22. oktobra. U tom delu smo osposobili i kolsku vagu koja je sada slobodna za korišćenje svim stanovnicima bez naknade. Izgrađena je teretana na otvorenom u centru sela. Na našu inicijativu, OTP banka je postavila bankomat na zgradi Doma kulture. Urađena je projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju prečistača za vodu (fabrika vode). Uspešno smo realizovali manifestacije Dani sela – Dani žita i paljenje badnjaka sa veoma dobrom posećenošću i novim sadržajima.

Sanirali smo bankine u Ulici 22. oktobra, pokrenuli smo folklornu sekciju i u decembru organizovali prvi koncert sekcije pred punom salom Doma kulture. U saradnji sa lokalnom samoupravom i komunalnim preduzećima, u vreme snežnih padavina, sve ulice i trotoare oko javnih objekata održavali smo prohodnim i bezbednim za saobraćaj. Ove godine smo inicirali i ponovno otvaranje biblioteke. U okviru njenog rada, organizovaćemo niz književnih i pesničkih večeri.

Tokom cele godine smo u saradnji sa drugim javnim ustanovama, pomagali građanima u ostvarivanju njihovih prava po pitanju zdravstvene i socijalne zaštite, u rešavanju komunalno-imovinskih problema i dobijanju ličnih dokumenata. Uspešno smo organizovali, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobaraćaja, savetovanje na temu bezbednosti motociklista u saobraćaju. Dalje, u saradnji sa Osnovnom školom „Veljko Vlahović“ i predškolskom ustanovom „Vrtuljak“, organizovali smo prijem dece u prostorijama mesne zajednice povodom Dečje nedelje i tom prilikom im uručili prigodne poklone u vidu školskog pribora i igračaka.

 

NM: Kakve aktivnosti planirate u tekućoj godini?

Zdravko Graovac: Planiramo da u dogovoru sa lokalnom samoupravom i JKP „Ruskom“, radimo na što boljem tehničkom opremanju samostalne RJ „Ruskom“ u Kruščiću, radi poboljšanja kvaliteta komunalnih usluga. Iniciraćemo donošenje odluka koje će nam omogućiti učešće u održavanju sportskih terena i objekata za kulturne aktivnosti. U planu je i organizovanje, uz pomoć lokalne samouprave, desete manifestacije Dani sela – Dani žita sa nizom kulturnih, sportskih, zabavnih i edukativnih sadržaja. Planiramo da pokrenemo inicijativu za aktiviranje i uređenje kupališta i pratećih sadržaja. Takođe, pokrenuli smo projekat za rekonstrukciju Spomenika pobedi u centru mesta. Pratićemo i dalje stanje komunalne i putne infrastukture, ukazivati na nedostatke i rešenja koja su u interesu građana. Pratićemo stanje uređenosti javnih površina, dečjih igrališta i putne infrastrukture, te u saradnji sa lokalnom samoupravom i javnim preduzećima, popravljati stanje istih.

Centar Kruščića / Foto: M. V. fotopres.com

NM: Šta se nalazi na listi prioriteta mesne zajednice?

Zdravko Graovac: Na listi prioriteta naše mesne zajednice je završetak putnog pravca Kruščić – Bački Gračac, kao jednog od frekventniijih puteva i puta koji povezuje naše naselje sa drugom opštinom. Jedan od prioriteta je i izgradnja prečistača za pijaću vodu (fabrika vode), kao i sama rekonstrukcija vodovodne mreže, kako bismo našim građanima obezbedili što kvalitetniju vodu.

 

NM: Kakvu saradnju imate sa drugim institucijama?

Zdravko Graovac: Imamo veoma dobru i plodnu saradnju sa svim institucijama. Mi smo inicijatori mnogih projekata, a lokalna samouprava je tu da nam izađe u susret i pruži pomoć pri realizaciji istih. Pored lokalne samouprave, tu je i JKP „Ruskom“ koji vodi brigu o komunalnoj infrastrukturi, kao i ostala preduzeća iz javnog i privatnog sektora.

 

NM: Na koji način ostvarujete komunikaciju sa građanima?

Zdravko Graovac: Komunikacija sa građanima se odvija neposrednim kontaktom članova Saveta, putem inicijativa građana upućenih Savetu, prijema u kancelariji predsednika Saveta, kao i putem zvanične internet stranice. Naravno, vrata naše mesne zajednice su otvorena svakog radnog dana i uvek smo radi da izađemo u susret svakom građaninu.

 

NM: Šta biste izdvojili kao najveći problem u mesnoj zajednici?

Zdravko Graovac: Najveći problem u mesnoj zajednici, a to je problem šire društvene zajednice, je migracija stanovništva u veće urbane sredine. To je pogotovo izraženo kod mlađe populacije i naš napor je usmeren na podizanje kvaliteta života na viši nivo, kako bismo motivisali mlade ljude da ostanu i zasnuju porodice u svom mestu.

Sve članke iz rubrike “Mesna zajednice u službi građana” možete pronaći – OVDE.