(VIDEO) Zimska služba vrbaskog Komunalca završila sezonu, putari presvukli uniforme

596

VRBAS - Zimska služba Javnog komunalnog preduzeća "Komunalac" Vrbas 15. marta uspešno je završila još jednu sezonu. Za 120 dana rada, putari koji su uklanjali sneg sa saobraćajnica, zabeležili su 16 intervencija.

Foto: JKP "Komunalac" Vrbas

Prestala su dežurstva zaposlenih kao i stanje stalne pripravnosti. Na zasluženi odmor otišao je deo mehanizacije ove radne jedinice “Komunalca”, dok će ostale mašine biti angažovane za prolećne poslove uređenja.

“Neke intervencije su trajale i po 48 sati, a najviše ih je bilo u januaru kada smo retko odlazili svojim kućama. Imali smo dovoljno materijala, mašine su nas služile, a saradnja sa Policijskom stanicom Vrbas i nadležnim odeljenjem vrbaske opštinske uprave se podrazumeva. Zima 2018/2019. bila je blaga, ali sa više padavina nego prošle sezone”, rekao je šef Zimske službe Milovan Krivokapić.

Kao i prethodnih godina, pored puteva koji su u nadležnosti vrbaske Zimske službe, komunalci su sneg uklanjali i sa saobraćajnica koje nisu u njihovoj ingerenciji.

“Mi održavamo 110 kilometara lokalnih puteva, ali i trotoare, mostove, parkirališta, plato ispred zgrade opštinske uprave, a radimo i za Bačka put 50 kilometara puta, odnosno deonicu – Vrbas – Bačko Dobro Polje – Zmajevo i Zmajevo – Ravno Selo”, kaže Krivokapić.

I ove sezone nisu izostale šaljive dogodovštine sa terena uprkos neprespavanim noćima, pričaju kolege iz Zismke službe, ali bilo je i onih situacija u kojima su pojedine patrole položile ispit humanosti.

“Kada god smo videli nekoga da je sleteo s puta, naše ekipe su se zaustavljale i priticale u pomoć. To je naša građanska i moralna dužnost da pomognemo sugrađanima u nevolji. Takve situacije dešavale su se uglavnom van Vrbasa”, odgovara Milovan.

Kraj zimske sezone, za članove Zimske službe znači početak prolećnih radova. Iz plavih su prešli u narandžaste uniforme i lepo vreme uveliko koriste za uređenje saobraćajnica. Trenutno su u Ulici Ivana Milutinovića na teškom i odgovornom zadatku – kopaju upojne kanale i uklanjaju bankine.

Do 15. novembra i nove zimske sezone čeka ih još mnogo nezakrpljenih rupa, dotrajalog asfalta, izbledele horizontale signalizacije, starih znakova i tome slično.