Obaveštenje Uprave za zaštitu bilja o akciji sprečavanja trovanja pčela

262

KULA / SOMBOR / ODŽACI - Uprava za zaštitu bilja Zapadnobačkog upravnog okruga izdala je obaveštenje o primeni zakonskih propisa u oblasti primene sredstava za zaštitu bilja (pesticida) u vreme punog cvetanja poljoprivrednih kultura, a u vezi sa akcijom sprečavanja trovanja pčela.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako je navedeno u obaveštenju, korisnici sredstava za zaštitu bilja odgovorni su za aktivnosti i mere predostrožnosti koje preduzimaju u vezi sa primenom sredstava za zaštitu bilja.

Korisnici sredstava za zaštitu bilja rizikuju da i njihova proizvodnja bude ugrožena, smanjenjem prinosa i plaćanjem šteta koje prouzrokuju nepravilnom i nesavesnom primenom sredstava za zaštitu bilja, odnosno ako primenjuju sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele u vreme cvetanja bilja.

Sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele mogu se primeniti samo u slučaju suzbijanja karantinski štetnih organizama i to samo nakon pisanog odobrenja ministra poljoprivrede, jedino ako su 48 sati pre primene odgajivači pčela obavešteni o primeni i samo ako se pčelinja društva nalaze na rastojanju od najmanje pet kilometara od mesta tretiranja.

Korisnici sredstava za zaštitu bilja su dužni da vode evidenciju o svakom tretiranju bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata.

Pročitajte celo obaveštenje Uprave za zaštitu bilja.