Stiglo nam je proleće!

656

SRBIJA - Stanovnici severne zemljine polulopte dočekali su proleće 20. marta tačno u 22:58 časova. Za stanovnike južne zemljine polulopte u isto vreme je nastupila jesen.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” saopštilo je da je na dan početka proleća Sunce u Beogradu izašlo u 05:42, a zašlo u 17:50, što znači da je trajanje obdanice 12 sati i osam minuta, a noći 11 sati i 52 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevnice obdanica i noć nisu jednaki iz nekoliko razloga. Naime, izlazak Sunca se računa kada se gornja ivica sunčevog diska pojavi iznad horizonta, a zalazak kada se gornja ivica spusti ispod, zbog čega “centar” Sunca u oba slučaja bude ispod horizonta. Budući da Zemljina atmosfera prelama svetlost, mi gornju ivicu Sunca vidimo najmanje 3 minuta pre nego što se ona zaista pojavi iznad horizonta, a slično je i prilikom zalaska Sunca, kada ga vidimo bar 3 minuta i posle zalaska. Zbog ove pojave, obdanica na Zemlji traje duže bar 6-7 minuta, tačnije, nama odavde izgleda duže.

U noći između subote i nedelje, 30. i 31. marta, preći ćemo na letnje računanje vremena, kada kazaljke treba pomeriti jedan sat unapred.